PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-05-08

Makaron z kurczakiem

Makaron z kurczakiem
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Tort Lodowy

Oto moja kolejna propozycja na przepis z makaronem i kurczakiem. Przepis jest prosty, ale tak smakowity, że będziecie się naprawdę głaskać po brzuszku. Przepis na makaron z kurczakiem w tej wersji składa się z trzech etapów. Najpierw należy usmażyć filety z piersi z kurczaka pokrojone na kawałeczki. Ten etap przygotowania przepisu kończy się deglasowaniem patelni winem. Drugi etap to duszenie warzyw w “ resztkach” tego co pozostało z pierwszego etapu. To “ coś” to brązowy sosik. Trzeci etap to budowanie sosu. Trudne ? Czytajcie dalej.....
Cieszę się, że przedstawiam Wam przepisy fotografowane krok po kroku, fotografie poniżej rozjaśnią Wam cały proces i w ten sposób koncepcję przepisu złapiecie w lot. W czasie około 20 minut otrzymacie: pysznie zarumienione kawałeczki cycków kurczaka w sosie w postaci emulsji, podkręcone solidną porcją warzyw. 
Do przygotowania przepisu na makaron z kurczakiem użyłam makaronu jajecznego w postaci długich wstążek czyli tagliatelle. Możecie użyć każdy typ makaronu który lubicie. Ten wpis na makaron z kurczakiem chciałbym zakończyć, przypominając Wam również przepisy na spaghetti carbonara z kurczakiem. We wspomnianym przepisie dodatek surowego jajka oraz wywar czy nawet tylko zwykła woda czynią cuda. Proponuję Wam również sos drobiowy do makaronu wzorowany na przepisie na tradycyjny sos boloński. Zgaduję, że macie teraz zgryza winkNa ten czas zapraszam Was na szczegóły tego przepisu, a w wolnej chwili zerknijcie do pozostałych receptur. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotujcie wywar. Do rozgrzanej oliwy dodajcie filety z kurczaka pokrojone w kostkę (1). Filety smażcie na mocnym ogniu do momentu kiedy pięknie się zabrązowią. Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (2) (3).  

Teraz dodajcie wino, które zdeglasujcie patelnię czyli wino pozbiera wszystkie smaki, a mówiąc wprost odklei to co się przykleiło (4). Na patelni utworzy się w smakowity sosik. Poczekajcie, aż wino częściowo wyparuje i usuńcie filety kurczaka z patelni (5). Na tym etapie trzeba ocenić na oko czy zawartość tego co pozostało na patelni wystarczy aby udusić warzywa. W razie konieczności dodajcie dodatkowe kilka kropel oliwy (6).   

Teraz dodajcie warzywa (7). Najprościej, jeśli obrane z łupin warzywa pokroicie na mniejsze kawałki i dodacie do blendera, który całość rozdrobni w czasie 3 sekund. Dusicie warzywa przez 3-4 minuty. Teraz dodajcie pierwszą porcję wywaru (8). Nie dużo- do 1/3 wysokości wsadu. Poczekajcie, aż wywar się prawie wygotuje. Dodajcie kolejną porcję wywaru. Znów poczekajcie. Kontynuuje pracę w tym systemie. W międzyczasie dodajcie usmażone filety kurczaka (9). Rezultat wynagrodzi Wam te kilka minut przy patelni. Otrzymacie sos w postaci emulsji. Na tym etapie nie redukujcie sosu do maksymum

Sos doprawcie solą i pierzem (10) (11). Ugotujcie makaron według instrukcji podanej na opakowaniu i dodajcie go do sosu (12). Całość wmieszajcie, dodajcie natkę pietruszki. Zróbcie ostateczną redukcję sosu. Teraz jesteście już mistrzami. Brava laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE