PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Makaron z owocami morza

Makaron z owocami morza
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Ciasto Marchewkowe

Opowiem o moim najukochańszym przepisie na owoce morza, a dokładnie o tym jak gotuję aromatyczny sos z małżami do którego dodaję spaghetti lub makaron tagliatelle. Kiedy przygotowuję ten sos nieustannie pochylam się nad patelnią, aby poczuć boski aromat morza. Przepis jest oryginalną recepturą kuchni włoskiej, dlatego nie zabielam sosu śmietaną, nie używam masła tylko oliwy. Zależy mi na tym, aby sos, który tak naprawdę powstaje na bazie wody morskiej pozostał lekki i nie zgubił morskiego smaku. Niesamowity aromat uzyskuję dzięki dodaniu czosnku, słodkich małych pomidorków, kapinki białego wytrawnego wina, natki zielonej pietruszki i czarnego mielonego pieprzu. Ponieważ lubię ciut pikantniejszy smak, często dodaję płatki pikantnej papryki. Sosu nie redukuję przed dodaniem makaronu, ponieważ moja sekretna metoda polega na tym, że dodaję leciutko niedogotowany makaron do wodnistego na tym etapie sosu i wykonuję jednocześnie redukcję sosu połączoną z procesem dogotowywania makaronu. W rezultacie otrzymuję makaron z owocami morza, którego każda wstążka nie dość, że jest dokładnie pokryta aksamitnym sosem, ale również jest delikatnie nim nasączona.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby przygotować ten pyszny makaron z małżami musicie najpierw przygotować sos. W tym celu czosnek obierzcie z łupin (1), a następnie ząbki czosnku musicie przekroić wzdłuż na mniejsze cząstki (2). Pomidory umyjcie i pokrójcie na połówki (3).

Wlejcie oliwę na patelnie, kiedy będzie średnio rozgrzana, dodajcie czosnek i przesmażcie go przez 2 minuty do momentu, kiedy oliwa zostanie nim zaaromatyzowana. Następnie dodajcie pomidory (4). Duście je przez 2-3 minuty, do momentu kiedy zaczną puszczać sok. Do smaku dodajcie pieprz (5). Teraz dodajcie oczyszczone świeże małże (6).

Tutaj znajduje się instrukcja jak oczyścić małże. Po dodaniu małży dodajcie również białe wino (7) i natkę pietruszki (8). Przykryjcie patelnię i gotujcie małże przez około 5 minut. Po tym czasie małże będą gotowe, ale sos będzie trochę wodnisty. Na tym etapie tak musi być (9). Teraz usuńcie z patelni większość małży ( dla wygody). Ugotujcie makaron według instrukcji podanej na opakowaniu. Polecam tagliatelle lub spaghetti. Gotowy makaron szybko dodajcie do sosu, zwiększcie temperaturę gotowania i ciągle mieszając doprowadźcie szybko do jego redukcji. Z powrotem włóżcie na patelnię również małże. W rezultacie każda wstążka makaronu zostanie dokładnie pokryta sosem, a sam sos w skutek odparowania wody, stanie się aksamitny i bardzo dobry.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE