PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-05-13

Makaron z suszonymi pomidorami i bakłażanem

Makaron z suszonymi pomidorami i bakłażanem
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Bitki Wołowe

Proponuję łatwiutki przepis na szybki obiad lub kolację. Moja propozycja to makaron z suszonymi pomidorami i bakłażanem. Dodatkowo do sosu dodałam bułkę tartą, która pozbierawszy smaki z patelni obkleiła makaron i każda jego nitka, w tym przypadku spaghetti, naprawdę stała się pyszna. 
Clou przepisy jest dobrze doprawiony sos. Używając bakłażanów oraz suszonych pomidorów z zalewy, wiele już nie potrzeba, ja proponuję dodać jeszcze szalotkę, smak sosu wzmocnić używając do tego chilli. Jeszcze tylko sól i pieprz i uczta jest gotowa.
Czas potrzebny do przygotowania sosu jest równy czasowi potrzebnemu dla ugotowania makaronu. Przepis serdecznie polecam i zapraszam na na jego szczegóły. Sądzę, że ta kompozycja wejdzie do waszego stałego menu laugh

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Na patelnię dodajcie oliwę oraz pokrojoną w kostkę szalotkę (1) (2). Duście szalotkę do miękkości, a następnie dodajcie bakłażana pokrojonego w kostkę (3).

Smażcie bakłażana przez kilka minut. Do smaku dodajcie chilli, sól oraz pieprz (4) (5) (6). Bakłażan wchłania oliwę. W razie potrzeby dodajcie oliwę.

Teraz dodajcie pokrojone na kawałeczki suszone pomidory oraz połowę ilości bułki tartej (7). Ugotujcie makaron według instrukcji podanej na opakowaniu. Zdejmijcie sos z palnika. Ugotowany makaron dodajcie do sosu (8), całość wymieszajcie i oceńcie na oko czy dołożyć jeszcze odrobinę tartej bułki (9). Makaron z suszonymi pomidorami i bakłażanem jest gotowy.

 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE