PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-02-25

Makaron z tuńczykiem i brokułem

Makaron z tuńczykiem i brokułem
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Strudel z jabłkami Apfelstrudel

Proponuję przepis na makaron z tuńczykiem i brokułem. Osoby zainteresowane przepisami na szybką i smakowitą kolację lub obiad powinny na przepisie zatrzymać oko na ciut dużej. W przepisie wykorzystywany jest ugotowany brokuł, który można ugotować odpowiednio wcześniej. Ponieważ przepis traktuje o sosie do makaronu, a nie o sałatce, oznacza to, że ugotowany brokuł został mocno rozdrobniony, tak aby każdy kęs makaronu zawierał znakomitą porcję warzywa. W sosie jest również mnóstwo pysznych filetów z tuńczyka konserwowanego w oleju. Aby tuńczyk zachował swój smak został on dodany do sosu na samym końcu przygotowywania sosu. Morski aromat sosu został wzmocniony przez fileciki anchois, z kolei płatki papryki nadały daniu wyrazistości. Sos należy do kategorii ziemia- morze. Brokuł i tuńczyk bardzo dobrze się łączą. Wielbicielom Parmezanu polecam gotową porcję makaronu oprószyć startym serem. Choć danie zawiera w swoim składnie rybę, w tym przypadku użycie sera nie będzie stanowić żadnego dysonansu. Przepis serdecznie polecam i zapraszam na jego szczegóły. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Różyczki brokułu ugotujcie w osolonej wodzie do miękkości (1). Na patelnię dodajcie oliwę i czosnek. Przesmażcie czosnek przez kilka chwil po to, aby czosnek zaaromatyzował oliwę. Następnie czosnek usuńcie z patelni lub pozostawcie do końca przygotowywania sosu. Dodajcie płatki papryki oraz pokrojone na kawałeczki fileciki anchois (2) (3).

Aby zahamować proces smażenia i tym samym dać szansę rozpuszczenia się anchois, dodajcie na patelnię od razu kapinkę wina lub przynajmniej wody (4). W razie konieczności rozetrzyjcie anchois o dno patelni drewnianą łyżką. Teraz dodajcie ugotowany brokuł i również przy pomocy drewnianej łyżki rozdrobnijcie go (5) (6).

Jeśli na patelni zabrakło Wam płynu, dodajcie odrobinę wody w której gotował się brokuł (7). Teraz dodajcie tuńczyka i całość wymieszajcie (8). Dla aromatu dodajcie pierz i sól (9). Sos jest gotowy. Ugotujcie makaron według instrukcji podanej na opakowaniu. Dodajcie go do sosu i całość wymieszajcie. Gotowe.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE