PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-02-25

Makaron z tuńczykiem i brokułem

Makaron z tuńczykiem i brokułem
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Ciasto Fale Dunaju

Proponuję przepis na makaron z tuńczykiem i brokułem. Osoby zainteresowane przepisami na szybką i smakowitą kolację lub obiad powinny na przepisie zatrzymać oko na ciut dużej. W przepisie wykorzystywany jest ugotowany brokuł, który można ugotować odpowiednio wcześniej. Ponieważ przepis traktuje o sosie do makaronu, a nie o sałatce, oznacza to, że ugotowany brokuł został mocno rozdrobniony, tak aby każdy kęs makaronu zawierał znakomitą porcję warzywa. W sosie jest również mnóstwo pysznych filetów z tuńczyka konserwowanego w oleju. Aby tuńczyk zachował swój smak został on dodany do sosu na samym końcu przygotowywania sosu. Morski aromat sosu został wzmocniony przez fileciki anchois, z kolei płatki papryki nadały daniu wyrazistości. Sos należy do kategorii ziemia- morze. Brokuł i tuńczyk bardzo dobrze się łączą. Wielbicielom Parmezanu polecam gotową porcję makaronu oprószyć startym serem. Choć danie zawiera w swoim składnie rybę, w tym przypadku użycie sera nie będzie stanowić żadnego dysonansu. Przepis serdecznie polecam i zapraszam na jego szczegóły. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Różyczki brokułu ugotujcie w osolonej wodzie do miękkości (1). Na patelnię dodajcie oliwę i czosnek. Przesmażcie czosnek przez kilka chwil po to, aby czosnek zaaromatyzował oliwę. Następnie czosnek usuńcie z patelni lub pozostawcie do końca przygotowywania sosu. Dodajcie płatki papryki oraz pokrojone na kawałeczki fileciki anchois (2) (3).

Aby zahamować proces smażenia i tym samym dać szansę rozpuszczenia się anchois, dodajcie na patelnię od razu kapinkę wina lub przynajmniej wody (4). W razie konieczności rozetrzyjcie anchois o dno patelni drewnianą łyżką. Teraz dodajcie ugotowany brokuł i również przy pomocy drewnianej łyżki rozdrobnijcie go (5) (6).

Jeśli na patelni zabrakło Wam płynu, dodajcie odrobinę wody w której gotował się brokuł (7). Teraz dodajcie tuńczyka i całość wymieszajcie (8). Dla aromatu dodajcie pierz i sól (9). Sos jest gotowy. Ugotujcie makaron według instrukcji podanej na opakowaniu. Dodajcie go do sosu i całość wymieszajcie. Gotowe.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE