PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-09-20

Makaron z tuńczykiem i kalmarami w sosie pomidorowym

Makaron z tuńczykiem i kalmarami w sosie pomidorowym
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Befsztyk Tatarski- Tatar

Proponuję Wam przepis na sos do makaronu z tuńczykiem i kalmarami i pomidorami. Zanim przejdę do szczegółów przepisu dodam, że przepis jest bardzo łatwy, przepyszny oraz że można go wykonać ze składników powszechnie dostępnych w handlu. Do wykonania tego przepisu wykorzystałam tuńczyka konserwowanego w oleju, z kolei mrożone kalmary, bardzo małe sztuki, nabyłam w sieciówce. Dla smaku, nie ma jednak znaczenia wielkość mięczaka, ma ona jedynie wpływ na czas duszenia, w sensie większe okazy potrzebują troszeczkę więcej czasu, aby stały się miękkie. Bazę sosu stanowi cebula, czosnek oraz aromatyczne fileciki anchois, niezastąpione w przypadku dań wykonywanych z owocami morza. Mogę zagwarantować, że wielbiciele dobrej kuchni będą ukontentowani przepisem i z pewnością wykorzystają ten przepis wielokrotnie.
Sos został połączony z makaronem typu paccheri czyli bardzo duże gładkie i krótkie rurki, które wykorzystywane są również jako makaron do faszerowania, podobnie jak cannelloni. Nam akurat bardzo odpowiada ten typ makaronu z sosem na bazie ryb i owoców morza. Użyjcie Wasz ulubiony rodzaj makaronu, najważniejszy i tak jest sos. Serdecznie polecam i zapraszam na przepis krok po kroku.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotowanie przepisu proponuje rozpocząć od kalmarów. Kalmary po rozmrożeniu dokładnie oczyśćcie oraz umyjcie (1).Całą procedurę jak oczyścić kalmary znajdziecie na stronie Tapenda TUTAJ. W przepisie użyłam bardzo małych kalmarów, gdybyście jednak używali dużych okazów wówczas tuby pokrójcie na mniejsze kawałki. Czosnek i cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w kostkę (2) (3).

Fileciki anchois pokrójcie również na mniejsze kawałeczki, po to aby było je łatwiej rozpuścić (4). Na patelnię dodajcie oliwę (5), a następnie przygotowaną cebulę i czosnek i przesmażcie je przez chwilę (6).

Teraz dodajcie anchois (7) i bezpośrednio po tym dodajcie część wody lub wina (8), po to, aby rozpuścić sardele. Następnie dodajcie przygotowane kalmary (9).

Dla aromatu dodajcie wino (10). Gotujcie kalmary przez 2-3 minuty. W tym czasie kalmary zmniejszą się, ale jednocześnie nabiorą objętości, jeśli tuby gotowane są w całości, z kolei jeśli kalmary pokrojone były w paseczki wówczas fantazyjnie się pozwijają (11). Teraz dodajcie pomidory z puszki. W tym przypadku zostały one wcześniej zmiksowane do konsystencji gładiego sosu przy pomocy blendera (12).

Dodajcie pozostałą ilość wody (13). Na tym etapie sos musi zawierać stosunkowo dużo płynu po to, aby kalmary się ugotowały. Do smaku dodajcie pieprz i sól (14) (15).   

Całość przykryjcie i duście do momentu kiedy kalmary będą miękkie. W zależności od wielkości mięczaków zajmie Wam to około 20-40 minut (16). Po tym czasie dodajcie odsączone z oliwy kawałki tuńczyka (17). Zredukujcie sos, tak aby stał się lekko gęsty, ale przede wszystkim błyszczący. Na końcu dodajcie natkę pietruszki świeżej lub mrożonej (18). Do gotowego sosu dodajcie ugotowany według instrukcji makaron. Gotowe.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE