PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-09-08

Marynowane sardynki

Marynowane sardynki w oliwie z natką pietruszki
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 4 h
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Makaron z borowikami w sosie śmietanowym

Dziś przedstawiam sposób który można użyć, aby zamarynować małe ryby, na przykład sardynki. Procedurę zdradził mi sprzedawca ryb i jestem mu bardzo wdzięczna, gdyż w mojej opinii jest to najlepsza metoda marynowania małych śledziowatych rybek. Do marynowania używa się soli morskiej gruboziarnistej, która powoduje „ wyciągnięcie” wody z filetów ryb. W zależności od ilości soli oraz od tego jak długo trwa proces marynowania, mięso ryby staje się mniej lub bardziej zbite. Drugim składnikiem używanym w marynacie jest ocet winny lub mieszanka octu i białego wina. Kwas powoduje, że białko się ścina i mięso „ gotuje się” na zimno. Doznania smakowe gotowej potrawy są tak niesamowite, że to tylko dla nich akceptuję żmudne czyszczenie większego lub mniejszego„ planktonu”. Przepis jest naprawdę cudny, w wyniku którego otrzymacie przesmaczne, ostre w smaku fileciki rybne, które możecie podawać w postaci samodzielnej przystawki lub sardynki możecie łączyć w danie główne składające się z kilku przystawek – zerknijcie TUTAJ. Jeśli szukacie inspiracji na przystawki i przekąski, nie tylko na te wykonane na bazie ryb i owoców, polecam Wam pozycję „ przystawki i przekąski”, która znajduje się w zakładce Przepisy w menu strony.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Do zrealizowania przepisu potrzebne będą Wam świeże sardynki, które musicie dokładnie oczyścić. Całą procedurę krok po kroku możecie zobaczyć TUTAJ. Przygotowanie marynaty: do szklanki dodajcie wino (1) oraz ocet winny (2). W zależności od stężenia octu użyjcie mniej lub więcej wina. Ja polecam przygotować mieszankę w proporcjach ocet wino 4:1 lub 3:1. Płynu powinno być tyle, aby przykryć filety. Możecie również użyć tylko octu. Oczyszczony filety ułóżcie w szklanym płaski naczyniu lub pudełku spożywczym (3).

Filety oprószcie solą, jeśli filety układacie warstwami, każdą warstwę oprószcie solą (4). Następnie dodajcie do filetów ocet i wino (5) i całość umieśćcie w lodówce do momentu kiedy mięso ryb z przezroczystego stanie się białe. Zajmie Wam to około 4 godzin (6).

Teraz usuńcie ocet z winem oraz filety przepłuczcie pod zimną bieżącą wodą (7). Tak przygotowane filety umieśćcie znów w płaskim naczyniu i dodajcie tyle oliwy, aby ryby zostały przykryte (8). Wierzch oprószcie natką pietruszki (9). Gotowe danie włóżcie do lodówki aby smaki się przegryzły.

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Moim zdaniem najlepiej używać łagodnej w smaku oliwy, która nie będzie konkurować ze smakiem sardynek. Można użyć również oleju.
Tak przygotowane ryby można przechowywać przez kilka dni w lodówce.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE