PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Marynowany bakłażan z oregano, czosnkiem i chilli

Marynowany bakłażan z oregano, czosnkiem i chilli
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 120 min
Ilość porcji Ilość porcji: 3 słoiczki 300 ml
 
Przeczytaj również: Smażona mozzarella- Happy Hours

W cyklu przepisy na bakłażana prezentuję jeden z moich ulubionych przepisów na marynowanego bakłażana w zalewie wykonanej na bazie oleju aromatyzowanego czosnkiem, oregano z dodatkiem płatków papryki chili. Przepis o rodowodzie z południowych Włoch jest bardzo łatwy do wykonania. Obróbka termiczna bakłażana jest bardzo zaskakująca, podobnie jak obróbka cykorii, bakłażan mieni się wszystkimi kolorami. Jest po prostu zaskakujący. Bakłażan w tej postaci nie jest samodzielnym daniem, tylko dodatkiem, który często przygotowuję, przechowuję w lodówce i podaję na przykład jako dodatek do kanapek, do sera mozzarella, do wędlin, zarówno przy okazji rodzinnych uroczystości, kolacji ze znajomymi lub po prostu dla urozmaicenia codziennego menu. Warto również wspomnieć, że marynowany bakłażan, zapakowany do fajnego słoiczka będzie atrakcyjnym jadalnym prezentem. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Wszystkie bakłażany obierzcie ze skórki (1) i pokrójcie w plastry (2). Polecam długie plastry podzielić na mniejsze cząstki, będzie Wam wygodniej układać je później w słoiczku (3). Wszystkie plastry bakłażana ułóżcie warstwami w naczyniu.

Każdą warstwę oprószcie solą morską (4). Wypełnione naczynie przykryjcie talerzem i obciążycie go (5) (6). Ja użyłam 5 litrową butelkę napełnioną wodą. 

Po około pół godzinie objętość wsadu znacznie się zmniejszy. Sól spowoduje, że z bakłażana zostanie odseparowana woda (7).Teraz należy z plastrów bakłażana odcisnąć resztę wody (8). Bardzo dobrze sprawdza się praska do ziemniaków (9)

Zagotujcie wodę i zakwaście ją octem. Dobrałam proporcje 2:1 (10). Do gotującej się wody wrzućcie bakłażany i gotujcie około 3-4 minuty (11). Po tym czasie usuńcie wodę (12).

Ponownie odciśnijcie wodę z bakłażanów (13). Przygotujcie słoiczki oraz wszystkie przyprawy i pokrojony w plasterki czosenk (14). Do słoiczka włóżcie warstwę bakłażanów (15).  

Po każdej warstwie bakłażanów dodajcie odrobinę przypraw (16) i plastereki czosnku (17). Postępujcie tak samo, aż do wypełnienia słoiczka. Wypełniony słoiczek zalać olejem (18). Bakłażany są gotowe do konsumpcji już następnego dnia.

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Słoiczki z bakłażanami przechowujcie w lodówce lub innym chłodnym miejscu.  Bakłażany można przechowywać przez wiele tygodniu wystarczy, że będą zawsze przykryte warstwą oleju.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE