PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-11-07

Modra kapusta po wielkopolsku

Modra kapusta po wielkopolsku
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji Ilość porcji: 1 kg
 
Przeczytaj również: Zupa jarzynowa z boczkiem

Opowiem Wam jak w Wielkopolsce gotujemy modrą kapustę. Sztuki nauczyliśmy się od Bambrów czyli niemieckich osadników, których sprowadzono z Frankonii do Wielkopolski w XVIII wieku.
Wielkopolska kapusta jest lekko słodka, wyrazista w smaku i posiada nutę goździków. Tak przygotowana kapusta jest popularnym dodatkiem do pieczonej kaczki czy gęsi. Kapusta według tego przepisu jest również popularną przystawką serwowaną z drożdżowymi pyzami i na przykład gulaszem – najczęściej wołowym. To połączenie również przejęliśmy od Bambrów, i co więcej, obie kuchnie do dziś pozostają wierne tej tradycji. Kiedy będziecie w okolicach na przykład Norymbergii koniecznie wpadnijcie na sztukę wołowego mięsa, pysznego sosu, modrej kapusty i ogromnej bamberskiej pyzy, którą wykonuje się z ziemniaczanego ciasta, podobnie jak kluski śląskie.
Ilości składników podanych w przepisie są orientacyjne. Przygotowując kapustę musicie kierować się własnym smakiem i doprawić kapustę, tak, aby Wam smakowała. Ja na przykład dodałam na końcu jeszcze szczyptę mielonych goździków oraz miód. Bardzo dobrym i popularnym składnikiem dodawanym do modrej kapusty po wielkopolsku jest sok lub galaretka z czarnej porzeczki. Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Z kapusty wykrójcie głąb i poszatkujcie ją (1). Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w kostkę (2). Z jabłek usuńcie gniazdo z nasionami, skórkę pozostawcie i pokrójcie jabłko/a na kawałeczki (3).

Pokrojoną cebulę i jabłka dodajcie do rozgrzanego oleju (4) (5). Od razu dodajcie cukier i duście całość przez kilka minut (6)

Teraz dodajcie kapustę, ocet oraz gorącą wodę w ilości +/- 1/3 wsadu (7) (8) (9).

Dodajcie sól, pieprz, liść laurowy oraz goździki (10) (11) (12).

Garnek przykryjcie pokrywką i duście kapustę do momentu kiedy będzie prawie miękka. W razie potrzeby dodajcie wodę (13). W ostatnim etapie dodajcie wino i kontynuujcie gotowanie (14). Kiedy kapusta będzie miękka zagęśćcie lekko sos dodając pół szklanki wody ( zimna) wymieszaną z mąką ziemniaczaną (15). Na koniec doprawcie jeszcze kapustę wskazanymi przyprawami i pozostawcie kapustę do przegryzienia się smaków. Cały bukiet smaków poczujecie na drugi dzień. Pycha !

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE