PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-11-07

Modra kapusta po wielkopolsku

Modra kapusta po wielkopolsku
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji Ilość porcji: 1 kg
 
Przeczytaj również: Zupa rybna z czerwonym kurkiem

Opowiem Wam jak w Wielkopolsce gotujemy modrą kapustę. Sztuki nauczyliśmy się od Bambrów czyli niemieckich osadników, których sprowadzono z Frankonii do Wielkopolski w XVIII wieku.
Wielkopolska kapusta jest lekko słodka, wyrazista w smaku i posiada nutę goździków. Tak przygotowana kapusta jest popularnym dodatkiem do pieczonej kaczki czy gęsi. Kapusta według tego przepisu jest również popularną przystawką serwowaną z drożdżowymi pyzami i na przykład gulaszem – najczęściej wołowym. To połączenie również przejęliśmy od Bambrów, i co więcej, obie kuchnie do dziś pozostają wierne tej tradycji. Kiedy będziecie w okolicach na przykład Norymbergii koniecznie wpadnijcie na sztukę wołowego mięsa, pysznego sosu, modrej kapusty i ogromnej bamberskiej pyzy, którą wykonuje się z ziemniaczanego ciasta, podobnie jak kluski śląskie.
Ilości składników podanych w przepisie są orientacyjne. Przygotowując kapustę musicie kierować się własnym smakiem i doprawić kapustę, tak, aby Wam smakowała. Ja na przykład dodałam na końcu jeszcze szczyptę mielonych goździków oraz miód. Bardzo dobrym i popularnym składnikiem dodawanym do modrej kapusty po wielkopolsku jest sok lub galaretka z czarnej porzeczki. Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Z kapusty wykrójcie głąb i poszatkujcie ją (1). Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w kostkę (2). Z jabłek usuńcie gniazdo z nasionami, skórkę pozostawcie i pokrójcie jabłko/a na kawałeczki (3).

Pokrojoną cebulę i jabłka dodajcie do rozgrzanego oleju (4) (5). Od razu dodajcie cukier i duście całość przez kilka minut (6)

Teraz dodajcie kapustę, ocet oraz gorącą wodę w ilości +/- 1/3 wsadu (7) (8) (9).

Dodajcie sól, pieprz, liść laurowy oraz goździki (10) (11) (12).

Garnek przykryjcie pokrywką i duście kapustę do momentu kiedy będzie prawie miękka. W razie potrzeby dodajcie wodę (13). W ostatnim etapie dodajcie wino i kontynuujcie gotowanie (14). Kiedy kapusta będzie miękka zagęśćcie lekko sos dodając pół szklanki wody ( zimna) wymieszaną z mąką ziemniaczaną (15). Na koniec doprawcie jeszcze kapustę wskazanymi przyprawami i pozostawcie kapustę do przegryzienia się smaków. Cały bukiet smaków poczujecie na drugi dzień. Pycha !

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE