PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-07-12

Okoń morski w sosie pomidorowym z groszkiem i ziemniakami

Okoń morski w sosie pomidorowym z groszkiem
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Sernik Zebra

W sieciach handlowym okonia morskiego można spotkać pod nazwą labraks lub bar. Jest to bardzo smaczna morska ryba. Dziś okonia przygotowałam w sosie pomidorowym z dodatkiem anchois, które pięknie uwydatniło smak sosu, oraz z groszkiem. Sos jest szczególny, gdyż został zredukowany do granic możliwości, tak aby stał się tłusty i lśniący od oliwy. W takich warunkach została ugotowana ryba, a na samym końcu do sosu zostały dodane jeszcze ugotowane ziemniaki. Całość wyszła przepysznie. Aby móc cieszyć się smakiem ryby oraz sosu, z jego wszystkimi dodatkami, koniecznym jest wyfiletowanie ugotowanej ryby. Instrukcja jak wyfiletować rybę znajduje się TUTAJ. Zamiast okonia, możecie do przygotowania dania użyć innej ryby. Przepis sprawdzi się z każdą rybką. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotowanie przepisu proponuję rozpocząć od ziemniaków. Ziemniaki obierzcie z łupin i ugotujcie do miękkości. Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w kosteczkę (1). Jeśli używacie anchois z oleju, pokrójcie je na kawałeczki (2). Rybę starannie oczyśćcie zewnątrz i wewnątrz, a następnie do środka włóżcie rozmaryn oraz czosnek (3).

Na patelnię dodajcie oliwę (4) oraz cebulę (5). Przesmażcie wolno cebulę i kiedy stanie się szklista, dodajcie anchois (6)

Dodajcie również wino, które doda aromatu oraz ułatwi Wam rozpuścić sardele (7). Rozetrzyjcie sardele drewnianą łyżką o dno patelni. Teraz dodajcie pomidory i całość cierpliwie gotujcie tak, aby sos się zredukował (8). Zajmie Wam to około 15 minut. W międzyczasie dodajcie sól oraz pieprz do smaku (9).

Do zredukowanego i błyszczącego sosu włóżcie rybę (11) (12).

Patelnię przykryjcie pokrywką i gotujcie rybę 8-10 minut (13). W połowie wskazanego czasu przełóżcie rybę na drugą stronę i dodajcie groszek (14). Ugotowaną rybą wyjmijcie z patelni, wyfiletujcie, z kolei ziemniaki dodajcie do sosu i całość wymieszajcie (15). Oczyszczone filety podawajcie z ziemniakami oraz z sosem z groszkiem.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE