PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Okoń morski z borowikami w papilotach

Okoń morski z borowikami w papilotach
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Pieczony Kurek Czerwony

Przedstawiam przepis na okonia morskiego. Okoń morski posiada również inne nazwy handlowe- znany jest też jako Bar i Labraks. Okoń morski to świetna ryba o smacznym, delikatnym i białym mięsie. Przepis na okonia morskiego przygotowałam w sposób szczególny, przepis należy do kategorii przepisów łączących dary morza i ziemi, a zatem jest ryba i są grzyby. Trudno oprzeć się takiej kompozycji, szczególnie jeśli zważymy, że składa się ona z wyśmienitych składników: ryby morskiej oraz najszlachetniejszego z grzybów, czyli borowika. Każdy składnik z osobna przyprawia o zawrót głowy, a w duecie tworzą piękny slow food. Aby przygotować okonia morskiego wg tego przepisu należy najpierw pozyskać filety ze skórką. Procedurę demonstruję TUTAJ. Następnie wystarczy przesmażyć grzyby, dodając kapinkę białego wina i oba składniki zapakować w papilocie wykonanym z papieru do pieczenia. Po kilku minutach pieczenia w piekarniku otrzymamy soczysty filet z ryby w towarzystwie aromatycznych borowików. Boski duet. Polecam wypróbować.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Proponuję rozpocząć pracę od przygotowania grzybów.  W przepisie użyłam borowiki mrożone, które najpierw należy rozmrozić a następnie pokroić w plastry (1).  Borowiki musicie usmażyć, dlatego na patelnię dodajcie oliwę oraz masło, dzięki któremu grzyby szybko i pięknie się zbrązowią (2). Borowiki wymagają bardzo krótkiego smażenia, wystarczy tylko kilka minut (3).

Do smaku dodajcie czarny mielony pieprz, sól (4) oraz białe wino (5). Poczekajcie, aż wino się wygotuje (6).

Na sam koniec dodajcie do borowików natkę zielonej pietruszki, świeżej lub mrożonej (7). Grzyby powinny być wyśmienicie przyprawione, tak aby mogły stanowićnawet samodzielne danie (8). Do wykonania papilotów użyjcie papieru do pieczenia. Zmoczcie papier wodą i nadmiar wody odciśnijcie (9). Dzięki wilgoci ryba pozostanie bardzo soczysta. 

Teraz w każdym papilocie musicie umieścić 1 filet z okonia (10) oraz porcję grzybów wraz z tłuszczem, w którym smażyły się grzyby (11) (12).

Papiloty zamknijcie, a ich końce zwiążcie sznurkiem (13) (14). Okoń morski według tego przepisu musi się piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Gotowe danie (15). 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE