PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Ośmiornica przygotowanie i gotowanie

Ośmiornica przygotowanie i gotowanie
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1h
Ilość porcji Ilość porcji: 1 sztuka
 
Przeczytaj również: Bruschetta z pomidorami, oliwkami i serem mozzarella

Jeśli zdarzy Wam się tak, że wyślecie męża po kurczaka, a on wróci z ośmiornicą w siatce- nie ma co załamywać rąk. Pokażę Wam jak przygotować i ugotować ośmiornicę. Moja instrukcja kończy na etapie kiedy ośmiornica przybiera postać zmrożonego bloku, który kroję na carpaccio. Wszystkie przepisy na ośmiornice wymagają jej oczyszczenia, które polega na usunięciu oczu oraz zęba. Dostępne w handlu ośmiornice pozbawione są już woreczka czernidłowego. Zatem czyszczenie głowy ogranicza się tylko do jej dokładnego umycia. Ośmiornice gotuje się tak samo jak każdy inny gatunek mięsa, które przygotowujemy na sztukę mięsa. W praktyce oznacza to, że ośmiornicę wkłada się do gotującej wody z włoszczyzną, a nie do zimnej wody. Jeśli przed całkowitym włożeniem ośmiornicy do wrzątku kilka razy zanurzy się tylko jej macki wówczas ładnie się one skręcą. Ośmiornicę gotuje się do miękkości, przyjmuje się że potrzeba ok. 50- 60 minut na ugotowanie 1 kg ośmiornicy. Jadalne są wszystkie części ośmiornicy.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Wytnijcie oczy (1) (2). Tak jak pisałam wyżej, dostępne w handlu ośmiornice pozbawione są już woreczka czernidłowego. Zatem czyszczenie głowy ogranicza się tylko do jej dokładnego umycia. Teraz musicie usunąć ząb z ośmiornicy (3).

Najlepiej jest go po prostu wykroić (4). Po usunięciu zęba pozostanie przelotowy otwór (5). Oczyśćcie włoszczyznę i dodajcie ją do wody z dodatkiem przypraw, soli oraz octu. Kiedy woda się zagotuje zamoczcie w niej kilka razy macki ośmiornicy, zanim włożycie całą ośmiornicę (6). Ośmiornicę gotujcie do miękkości. Należy przyjąć ok. 50-60 minut na 1 kg. Ugotowaną ośmiornicę pozostawcie w wodzie do wystudzenia.

Aby przygotować ośmiornice w postaci bloku polecam użyć małą plastikową butelkę od wody. Odetnijcie górną część butelki (7), w bokach butelki zróbcie nacięcia (8). W dnie butelki wykonajcie otwory, przez które wycieknie wywar z gotowania ośmiornicy (9).

Zimną ośmiornicę pokrójcie na kawałki i włóżcie bardzo ciasno do butelki (10). Zamknijcie butelkę przy pomocy paseczków, które powstały w wyniku nacięcia boków butelki (11). Butelkę owińcie ciasno folią spożywczą i włóżcie do zamrażalnika (12). Przed użyciem, wystarczy plastikową butelkę przeciąć i ją zdjąć.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Jeśli macie ochotę na carpaccio z ośmiornicy musicie blok pokroić na cieniutkie plasterki. Plasterki ułóżcie na talerzu. Następnie wymieszajcie oliwę i sok z cytryny, tak aby powstała emulsja. Do smaku dodajcie sól i pieprz, możecie dodać również do emulsji odrobinę czosnku przeciśniętego przez praskę. Na sam koniec całe carpaccio oprószcie natką pietruszki. Gotowe

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE