PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym z rozmarynem

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym z rozmarynem
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 3h
Ilość porcji Ilość porcji: 6
 
Przeczytaj również: Babeczki z bezą i malinami

Proponuję przepis na ośmiorniczki dedykowany wielbicielom morskich smaków. Ośmiorniczki według tego przepisu zostaną uduszone w sosie pomidorowym do którego dodaje się gałązkę rozmarynu.

Przygotowanie dania z ośmiorniczkami w roli głównej jest bardzo proste. Jak większość przepisów na owoce morza, ilość składników jest ograniczona po to, aby nie konkurowały one z „gwiazdą” na patelni, którą w tym przypadku są małe ośmiorniczki. Jeśli chodzi o etap duszenia ośmiorniczek to należy gotowanie kontynuować tak długo, aż głowonóg stanie się mięciutki. Konsystencja dania powinna być zbliżona do gulaszu. Danie proponuję serwować z dodatkiem pszennego chleba. Ponieważ jest to przystawka, dlatego bardzo dobrym pomysłem jest łączenie ośmiorniczek z innymi małymi przystawkami wykonanymi na bazie ryb i owoców morza. To jest bardzo dobry patent, który sama wykorzystuję. Serdecznie polecam.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie na plasterki (1). Na patelni rozgrzejcie oliwę (2) i dodajcie czosnek (3).

Czosnek przesmażcie przez chwilę, a następnie dodajcie ośmiorniczki (4) oraz wino (5) i poczekajcie aż wino odparuje (6).

Dla smaku dodajcie gałązki rozmarynu (7), dodajcie teraz też pomidory z puszki (8) (9).

Doprawcie sos solą oraz mielonym pieprzem (10). Ośmiorniczki należy dusić pod przykryciem do miękkości, w razie konieczności dodajcie wodę (11). Kiedy ośmiorniczki staną się miękkie zredukujcie sos, tak aby był gęsty i błyszczący (12). 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE