PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Ośmiorniczki w sosie z ciecierzycą

Ośmiorniczki w sosie z ciecierzycą
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 80 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 10
 
Przeczytaj również: Jak zrobić kluski śląskie

Zapraszam na przepis na ośmiorniczki duszone w sosie własnym. Danie uzupełniają ziarna ciecierzycy. Jest to bardzo wyborny przepis, który mogę szczerze polecić do wypróbowania. Do przygotowania przepisu użyte zostały małe ośmiorniczki baby oraz ciecierzyca konserwowana wraz z wodą w której została zakonserwowana.

Do sosu, w którym są gotowane ośmiorniczki, w celu uzyskania morskiego aromatu dania, zostały dodane fileciki serdeli czyli anchois, które podczas gotowania całkowicie się rozpuszczają. Dodatkowo do sosu zostały dodane również: kapinka białego wina, aromatyczne igiełki rozmarynu i płatki pikantnej papryki. Papryka została dodana nie po to aby danie było ostre, ale po to aby było bardziej wyraziste w smaku. W takiej kompozycji aromatów mięciutkie ośmiorniczki smakują bardzo wybornie. Polecam.   

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Zacznijmy od czosnku, który musicie obrać z łupin i każdy zębek musicie lekko zgnieść ręką lub nożem (1). Morski smak dania gwarantują fileciki anchois, pokrójcie je na mniejsze kawałki (2). Rozgrzejcie oliwę i dodajcie czosnek (3). Po zaaromatyzowaniu oliwy, czosnek usuńcie lub pozostawcie do końca przygotowywania dania.

Teraz dodajcie anchois oraz wodę, po to aby anchois się rozpuściły (4). Jeśli lubicie dania lekko pikantne dodajcie również płatki chili (5). Jeśli używacie mrożonych ośmiorniczek, wystarczy je odmrozić i opłukać w zimnej wodzie (6), z kloi jeśli używacie ośmiorniczek świeżych musicie je oczyścić. Instrukcja jak oczyścić ośmiorniczki znajduje się TUTAJ.

Teraz dodajcie na patelnię ośmiorniczki (7), dodajcie również wino (8). Pod wpływem temperatury, ośmiorniczki zaczynają się skręcać w charakterystyczny kształt (9).

Ośmiorniczki należy dusić do miękkości, dlatego potrzebne jest sporo płynu, tak więc dodajcie jeszcze ¾ szklanki zwykłej wody oraz wodę w której zakonserwowana jest ciecierzyca (10). Ośmiorniczki gotujcie pod przykryciem (11). W między czasie dodajcie do sosu rozmaryn (12). 

Kiedy ośmiorniczki będą miękkie dodajcie ciecierzycę (13) oraz natkę pietruszki (14). Doprawcie sos solą i pieprzem oraz zredukujcie sos. Gotowe (15)

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE