PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2018-02-01

Pączki gniazdka

Pączki gniazdka
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji Ilość porcji: 10-15 sztuk
 
Przeczytaj również: Tradycyjne kotlety mielone

Oto przepis na pączki gniazdka nazywane również pączkami ptysiowymi lub pączkami wiedeńskimi. Jest to jeden z prostszych przepisów na pączki dlatego każdemu się on uda. Pączki gniazdka wykonuje się z ciasta parzonego- jest to to same ciasto z którego wykonuje się ptysie, eklerki czy karpatkę. Na stronie Tapenda.pl znajduje się również dedykowany przepis na to jak zrobić ciasto na ptysie. Naprawdę polecam do niego zajrzeć. Piszę tam min. o tym co zrobić z ostatnim jajkiem. Miałam naprawdę zamiar zastosować się do tej reguły, ale robiąc film jajeczka wymknęły mi się troszeczkę spod kontroli- jak to w telewizji bywa wink  W ostateczności ciasto wyszło mi troszeczkę rzadkie, ale koniec końców pączki były bardzo smaczne, mięciutkie, po prostu rozpływające się w ustach. 
Posiadając ciasto parzone możecie również zrobić pączki ptysiowe z krem czekoladowym. Jako że pies na czekoladę jestem te pączki to mój absolutny faworyt. TUTAJ znajduje się cały przepis na te mini delicje. Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 
składniki na ciasto parzone
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Do wrzącej wody dodajcie masło i sól (1) (2). Kiedy masło się rozpuści, kontynuując podgrzewanie dodajcie mąkę (3). Całość mieszajcie do momentu kiedy otrzymacie jednolite ciasto. Zajmie Wam to tylko kilka chwil. Ciasto pozostawcie do wystudzenia.

Teraz rozpocznijcie rozcierać ciasto dodając do niego po kolei jajka (4). Przed dodaniem ostatniego jajka wykonajcie test elastyczności ciasta, patrz TUTAJ, i potem zadecydujcie czy/ ile dodać 5 –te jajko. Do ciasta na pączki dodałam aromat waniliowy. Możecie również dodać skórę z cytryny lub inny aromat. Ciasto przełóżcie do rękawa cukierniczego ( końcówka gwiazdka). Gniazdka formujcie na wyciętych kawałkach papieru do pieczenia (5). Smażenie: pączki kładźcie na gorący tłuszcz papierem do góry. Po chwili usuńcie papier. Kiedy pączki się zarumienią obróćcie je na drugą stronę (6). Usmażone pączki wyjmijcie na papierowy ręcznik, a następnie oprószcie je cukrem pudrem.


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

Bigos
 
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE