PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-05-23

Passatelli -włoskie kluseczki

Passatelli
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 200 g
 
Przeczytaj również: Dzika cykoria klasycznie

Passatelli to kluseczki wykonane z sera Parmezan, bułki tartej oraz jajek. Pierwsze skojarzenie z tymi kluskami to passatelli w rosole. Wtedy najlepiej jako aromatyczny dodatek do ciasta  na kluseczki sprawdza się skórka z cytryny lub na przykład gałka muszkatołowe . Kluseczki passatelli nie zawsze muszą skończyć w zupie. Można passatelli podawać tak samo jak podaje się makarony, czyli z harmonizującym sosem. To nie wszystko, można na przykład do ciasta na kluseczki dodać poszatkowane liście świeżej bazylii. Oprócz tego, że passatelli staną się delikatnie zielone to również będą obłędne w smaku. Wyobrażacie sobie talerz passatelli z bazylią i do tego pomidorowy sos. Czysta rozpusta. Zapraszam na przepis.   

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Parmezan możecie zetrzeć na tarce, ale aby było jeszcze szybciej, proponuję aby użyć blendera (1). Przygotowany parmezan przełóżcie do miski (2) i dodajcie tartą bułkę (3).

Do smaku dodajcie sól (4), pieprz (5) oraz szczyptę gałki muszkatołowej (6). Wszystkie składniki wymieszajcie.

Aby pozbyć się konserwantów sparzcie cytrynę dwukrotnie gorącą wodą (7), następnie startą skórkę dodajcie do parmezanu i bułki tartej (8). Teraz dodajcie jajka (9).

Masę wymieszajcie łyżką (10), a następnie ręcznie uformujcie kulę (11). Ze zrobieniem kuli nie będziecie mieć żadnych problemów, gdyż jajka bardzo dobrze zwiążą wszystkie składniki. Poczekajcie 10 minut. Po tym czasie podzielcie kulę na mniejsze kawałki, takie które zmieszczą się w prasce do ziemniaków (12).

Przeciśnijcie masę przez praskę, nożem odcinajcie passatelli na wybranej długości (13). Gotowe passatelli pozostawcie rozłożone na stole na następne 10 minut. Przepis na aromatyczny wywar znajduje się TUTAJ (14). Do gotującego się rosołu dodajcie kluseczki, które będą gotowe po 1 minucie gotowania (15). Kluseczki podawajcie wraz z rosołem.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Zdecydowanie najlepiej używać praski do ziemniaków o większych otworach 0,5-0,8 mm. Kluseczki wyjdą wówczas grubsze. Jeśli chcielibyście wykorzystać passatelli zamiast makaronu musicie je po prostu ugotować tak jak makaron czyli w wodzie.   

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE