PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Pesto Trapanese- kuchnia włoska

Pesto Trapanese
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Uszka z grzybami

Przepis na Pesto Trapanese nie jest aż tak bardzo znany jak pochodzący z Genui przepis na zielone Pesto Genovese, wykonane z bazylii, orzeszków piniowych, parmezanu, czosnku i oliwy. Przepis na Pesto Trapanese pochodzi z południa Włoch, z Sycylii, a konkretnie z miejscowości Trapani. Pomarańczowe Pesto Trapanese wykonane jest na bazie pomidorów, migdałów, bazylii, czosnku, parmezanu oraz oliwy. Wydaje się, że nie sposób połączyć takie składniki w jeden dobry smak. Okazuje się jednak nie po raz pierwszy, że Włosi takie rzeczy potrafią zrobić. Oba przepisy na pesto, oprócz kilku składników, łączy jeszcze kilka wspólnych kwestii:

  • proporcje składników na tzw. oko- wedle uznania,
  • łatwość i szybkość wykonania,
  • uzależniający smak,
  • zastosowanie: jako sos do makaronu oraz składnik do przygotowania przekąsek.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby zrobić Pesto Trapanese wystarczy wszystkie wymienione składniki zmiksować do postaci gęstego sosu, tak więc do pojemnika blendera lub miksera włóżcie: pomidory (1) i migdały (2). Możecie użyć migdałów ze skórką lub bez skórki. Ponadto obierzcie z łupin i dodajcie ząbek czosnku (3). 

Następnie dodajcie świeże listki bazylii (4) oraz kawałek sera Parmezan (5). Dla smaku, wiadomo tłuszcz jest jego nośnikiem, dodajcie kilka kropel oliwy (6).

Dodajcie też sól oraz czarny mielony pieprz (7). Całość zmiksujcie. Powinien Wam wyjść sos w kolorze pomarańczowym (8). Aby sos połączyć z makaronem musicie na patelni rozgrzać oliwę. Dodajcie Pesto Trapanese w ilości według potrzeb (9).

Całość rozmieszajcie i podgrzejcie (10). Ugotujcie makaron według instrukcji podanej na opakowaniu i dołóżcie do Pesto Trapanese. Aby sos dobrze i łatwo się rozprowadził dodajcie do makaronu trochę wody w której gotował (11). Całość wymieszajcie i zredukujcie (12). Gotowe i pyszne !

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE