PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-09-14

Pieczone bataty z figami i serem

Bataty z figami i serem
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Fasolka po bretońsku

Zapewne próbowaliście już połączenia świeżych fig oraz sera. Gwarancją dobrego smaku jest zawsze jakiś fajny rodzaj sera. Mnie wpadł w ręce serek twarogowy z pieprzem. Bardzo mi ten serek zasmakował, więc postanowiłam go użyć w sezonie na figi do przygotowania takiego to przepisu. Bazą dania są pieczone słodkie bataty, które zostały okraszone aromatycznym dressingiem, do którego przygotowania użyłam czosnku, pikantnej papryki oraz soku z cytryny. Danie wyszło bardzo wybornie, słodycz fig oraz batatów została bardzo korzystnie zrównoważona przez dressing oraz pikantny serek. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu. 

•Składniki•

 
składniki na dressing
 
 
pozostałe składniki
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie przepisu proponuje rozpocząć od batatów. Bataty obierzcie z łupin i pokrójcie na kawałki (1). Blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia, połóżcie bataty (2), skropcie je leciutko oliwą (3)

i oprószcie solą (4). Ustawcie piekarnik na 180 stopni. Bataty muszą się piec przez około 20 minut lub do momentu kiedy będą miękkie. Dressing: czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie na plasterki (5). Paprykę pokrójcie również na plasterki (6).

Na patelnię dodajcie oliwę, przygotowane warzywa oraz sól (7) (8). Całość bardzo powoli smażcie, tak aby ani czosnek, ani papryka się nie przypaliły a jedynie aby zaaromatyzowały oliwę. Następnie oliwę przelejcie do szklanki (9),

dodajcie sok z cytryny i całość pozostawcie do wystudzenia (10). Figi pokrójcie na mniejsze cząstki i ułóżcie je na talerzu wraz z kawałkami upieczonych batatów (11). Teraz dodajcie przygotowany dressing (12)

Na wierzch połóżcie serek pokrojony na kawałeczki (13) (14) oraz listki świeżego tymianku (15). Pyszne.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE