PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Pieczone żeberka- kuchnia włoska

Pieczone żeberka
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1,5 h
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Proste ciasto z malinami

Chciałabym Wam zaproponować przepis na pieczone żeberka, inny aniżeli wszystkie. Żeberka pełne są aromatu, są pięknie brązowe i mięciutkie. W tym przepisie na pieczone żeberka aromat nadaje mieszanka ziół składająca się z rozmarynu, tymianku, szałwii, liścia laurowego oraz czosnku. Nie zaszkodzi dodać kapinki białego wytrawnego wina jeśli akurat takowe posiadacie. W przepisie użyta została również woda, alternatywnie zamiast wody można użyć wywaru warzywnego. Bardzo lubię ten przepis i jeśli tylko posiadam przynajmniej dwa chude paski żeberek nie waham się natrzeć je ziołami i włożyć do piekarnika. Wykonanie tego przepisu można ciut przyspieszyć jeśli żeberka zostaną podpieczone na patelni. Do wykonania tego przepisu używam zarówno ziół mrożonych jak i ziół świeżych. Bardzo polecam i zachęcam do przetestowania tego przepisu na żeberka, wychodzą one obłędnie.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby wykonać żeberka według tego przepisu, proponuję rozpocząć pracę od przygotowania ziół, a zatem wszystkie zioła, czyli: szałwię (1), rozmaryn (2), liście lurowe (3) drobno poszatkujcie.

Do ziół dodajcie również obrane z łupin ząbki czosnku (4) (5). Na dno naczynia do zapiekania dodajcie oliwę (6).

W naczyniu ułóżcie kawałki żeberek. Do każdego kawałka dodajcie przygotowane zioła i czosnek (7) (8). Do smaku dodajcie soli morskiej (9).

Piekarnik nastawcie na temperaturę 180 stopni i włóżcie do piekarnika żeberka, kiedy się przyrumienią, dodajcie wino (10), wodę (11) i wszystko przykryjcie folią aluminiową (12). Żeberka duście do miękkości. Następnie zdejmijcie folię, włączcie dodatkowo w piekarniku funkcję termoobiegu i doprowadźcie do ostatecznego odparowania płynów oraz uzyskania pięknego brązowego koloru żeberek.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE