PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Pieczony Kurek Czerwony

Pieczony Kurek Czerwony
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 1 sztuka
 
Przeczytaj również: Piersi kurczaka z grilla

Od momentu kiedy okazało się, że gallinnella (wł.) to po polsku kurek czerwony żyję w przekonaniu, że powiedzenie „ kurka wodna" z pewnością ma jakiś związek z kurkiem czerwonym. To oczywiście subiektywna opinia nie poparta żadnymi dowodami. Z kolei aby zapamiętać nazwę ryby można posłużyć się skojarzeniem kurka czerwonego z kranem kuchennym lub łazienkowym. Kurek czerwony to u nas nowość, więc przy tej okazji nie można było się oprzeć chęci zademonstrowania jak się ryba prezentuje. Nie znam fachowej terminologii, mogę jednak opisać to co widzę. Kurek czerwony to ryba, która nie jest płaska. Kurek czerwony to duża głowa i długi tułów. Po oczyszczeniu ( brak łusek) i po odkrojeniu głowy pozostaje sporo białego mięsa, praktycznie bez ości. To jest pierwszy przepis na kurka czerwonego. Przepis jest bardzo prosty, ryba została upieczona ze sporą ilością soku z cytryny z dodatkiem ziół oraz nutki kardamonu. Polecam.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Musicie rozpocząć od oczyszczenia ryby. Tradycyjnie potrzebne będą ostre noże i nożyce. Odetnijcie płetwy grzbietowe (1). Po nacięciu podbrzusza i jego oczyszczeniu, odetnijcie głowę. Głowa i boczne płetwy wyraźnie się odznaczają od reszty tułowia (2) (3)

Po dotychczasowych operacjach otrzymacie kurka czerwonego w takiej postaci. Teraz należy oddzielić filety od kręgosłupa, w tym celu wykonajcie długie nacięcia wzdłuż kręgosłupa po obu jego stronach (4). Jeśli chcecie, aby filety nie posiadały ości musicie jeszcze odkroić ten fragment klatki piersiowej w której właśnie znajdują się ości (5). Przygotowanie marynaty: pokrójcie czosnek na plasterki, dodajcie listki tymianku i igiełki rozmarynu (6).

Do smaku dodajcie sól i pieprz (7) oraz szczyptę kardamonu (8). Dodajcie oliwę (9)

oraz sok z połowy cytryny- wszystkie składniki wymieszajcie (10). Na dno naczynia do zapiekania dodajcie trochę marynaty. Połóżcie przygotowaną i umytą rybę i dodajcie kilka łyżek marynaty (11). Teraz całą rybę oprószcie bułką tartą (12).

Dodajcie również natkę pietruszki oraz pozostałą cześć marynaty (13). Bułka tarta i oliwa utworzą w czasie pieczenia apetyczną panierkę. Rybę oprószcie solą i pieprzem. Drugą połowę cytryny pokrójcie na plastry i dodajcie do naczynia do zapiekania. Dodajcie również wodę lub chlust białego wina (14). Ryba musi się piec przez około 15 minut w temperaturze 160-180 stopni z termoobiegiem. Ryba gotowa (15).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE