PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Pieczony dorsz z migdałową posypką

filety z dorsza z migdałową posypką
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Pierogi z truskawkami

Zapraszam na przepis na filet z dorsza z migdałową posypką. Inspiracje dla migdałowej posypki czerpałam w kuchni dalekiego południa Europy. W Polsce migdały to przeważnie składnik ciast, jak się jednak okazuje migdały mogą również stanowić składnik dań wytrawnych. Aromatyczna posypka migdałowa została wykonana na bazie tartej bułki z dodatkiem mielonych migdałów oraz listków bazylii. Posypka została związana oliwą z oliwek i po zapieczeniu pokryła się chrupiąca skórką o migdałowym aromacie. Do przepisu na dorsza zrobiłam również sos bazowy na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem cebuli, pomidorów koktajlowych, czarnych oliwek i kaparów. Składniki sosu również nawiązują do południowej tradycji kulinarnej. Każdy filet z dorsza został pokryty migdałową posypką, następnie filety zostały ułożony w naczyniu do zapiekania, dodałam również przygotowany sos. Całość została zapieczona. Pyszne danie. Serdecznie Polecam.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby przygotować aromatyczną posypkę, która zostanie dodana do dorsza musicie użyć blendera lub miksera. Do pojemnika blendera dodajcie migdały (1) oraz listki bazylii (2). Oba składniki drobno zmiksujcie, a następnie dodajcie je do tartej bułki i wymieszajcie (3).

Teraz dodajcie oliwę w takiej ilości, aby połączyć wszystkie składniki posypki (4). Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (5). Przygotowanie sosu. Cebulę pokrócjie w piórka, czosnek obierzcie z łupin (6).

Pomidory pokrójcie na połówki (7). Na patelnię dodajcie olej oraz cebulę i czosnek (8). Przesmażcie je chwilę, a następnie dodajcie pomidory (9),

oliwki (10) oraz kapary (11). Dla aromatu dodajcie do sosu wino (12). 

Sos doprawcie solą i pieprzem (13) i duście całość przez kilka minut, aż sos stanie się esencjonalny. Filet z dorsza pokrójcie na porcje (14) i włóżcie do naczynia do zapiekania. Na każdej porcji dorsza umieśćcie przygotowaną wcześniej posypkę (15). 

Teraz dodajcie również przygotowany wcześniej sos (16). Dorsza musicie piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez około 10-15 minut (17). Danie gotowe (18).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE