PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Pieczony kurczak z chrupiącą skórką

Pieczony kurczak
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 1,5 h
Ilość porcji Ilość porcji: 1 sztuka
 
Przeczytaj również: Dorsz w sosie śmietankowo-musztardowym

Kurczak pieczony w piekarniku to kolejna propozycja przepisu na kurczaka tym razem pieczonego w całości. Gotowe danie, to złoty kurczak pokryty cienką jak pergamin i chrupiącą skórką. Wbrew pozorom, przygotowanie dania nie wymaga szczególnych zabiegów, praktycznie wszystko oprócz pokrycia kurczaka przyprawami wykona piekarnik. Przepis na pieczonego kurczaka jest nawiązaniem do grillowanych kurczaków z lat 80-tych ubiegłego stulecia. Zamiast majeranku, w owym czasie najbardziej popularnej przyprawy, użyłam mojego ulubionego bukietu ziół składającego się z rozmarynu i szałwii z dodatkiem czosnku- proste i boskie. W procesie pieczenia do naczynia, w którym pieczony jest kurczak od czasu do czasu dodawałam odrobinę wody. Dzięki temu, powietrze w piekarniku było wilgotne, a to uchroniło mięso przed jego wysuszeniem. Czas pieczenia to ok. 50 minut na kilogram kurczaka. Kurczaka w tej postaci proponuję podać z cudownymi dodatkami w postaci smażonej cebuli z suszonymi śliwkami- przepis na stronie Tapenda znajdziecie TUTAJ.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Proponuję rozpocząć pracę od przygotowania przypraw. W tym celu rozmaryn i szałwię bardzo drobno poszatkujcie (1) (2). Obierzcie czosnek z łupin, przeciśnijcie go przez praskę i dodajcie do ziół (3).

Kurczaka musicie dokładnie oczyścić, umyć w zimnej bieżącej wodzie, a następnie wysuszyć go przy pomocy papierowych ręczników (4). Tuszkę kurczaka natrzyjcie wewnątrz czarnym mielonym pieprzem oraz solą (5), tę samą operację powtórzcie używając teraz przygotowanej wcześniej mieszanki ziół oraz czosnku (6).

Natrzyjcie również solą skórkę kurczaka (7). Palcem oddzielcie skórkę od mięsa piersi kurczaka (8). W powstałej w ten sposób przestrzeni umieśćcie kawałki masła (9).

Skórkę kurczaka natrzyjcie ze wszystkich stron odrobiną przygotowanych ziół oraz oprószcie kurczaka słodką mieloną papryką oraz pieprzem Cayenne (10). Do naczynia do zapiekania dodajcie 2-3 łyżki oliwy (11), do środka włóżcie kurczaka. Sznurkiem zwiążcie ściśle nogi kurczaka (12).

Tak przygotowanego kurczaka skropcie oliwą (13), z kolei na dno naczynia do zapiekania dodajcie  pół szklanki wody (14). Nastawcie piekarnik na temperaturę 180-190 stopni. I etap-  pieczenie statyczne, do momentu, kiedy kurczak zacznie się rumienić, co jakiś czas polewajcie kurczaka mieszanką wody i wytopionego tłuszczu (15). Aby kurczak równomiernie się zarumienił musicie go co jakiś czas przekładać na drugą stronę. II etap – pieczenie z funkcją termoobiegu, temperatura 180 stopni, ok. 15-20 minut. W tym czasie woda ulega całkowitemu odparowaniu. Nie ma konieczności już polewania nią kurczaka, skórka w tym czasie stanie się ostatecznie chrupiąca.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE