PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Pieczony kurczak z cytryną i tymiankiem

Pieczony kurczak z cytryną i tymiankiem
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 12
 
Przeczytaj również: Ciasto pomarańczowe z polewą czekoladową

Przepis na kurczaka pieczonego z kawałkami cytryny oraz z tymiankiem stał się klasykiem, a jeśli klasyk, to możecie być pewni, że smak takiego kurczaka nikogo nie zawiedzie. Opowiem Wam jak ja wykonuje przepis na pieczonego kurczaka z cytryną i tymiankiem. Do worka foliowego wkładam udka kurczaka i dodaje przyprawy. Obligatoryjnie do kurczaka z cytryną i tymiankiem używam soli morskiej, minerały zawarte w soli morskiej robią naprawdę różnicę w smaku. Lubię jeśli pieczony kurczak ma chrupiącą skórkę. Ja robię tak: nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Najpierw kurczak się piecze, przez około 15 minut, w funkcji pieczenia statycznego. Przez następne ok. 30-45 minut włączona jest funkcja termoobiegu. W tzw. międzyczasie przewracam mięso aby było równo przypieczone z każdej strony. Na koniec, na około 5 minut, włączam funkcję grilla i kurczak nabiera ostatecznego brązu.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

W celu zmycia konserwantów, cytrynę musicie sparzyć wrzątkiem, przynajmniej dwukrotnie. Następnie cytrynę pokrójcie na plastry (1) oraz każdy plaster na 4 części (2). Czosnek obierzcie z łupin (3).

Oczyszczone, umyte i osuszone elementy kurczaka włóżcie do worka (4) i dodajcie oliwę (5) oraz poszczególne przyprawy: czosnek (6),

sól (7), słodka paprykę w proszku (8), pieprz cayenne (9),

Dodajcie przygotowane wcześniej kawałki cytryny (11) oraz cebulę obraną z łupin i przekrojoną na pół (12).

Na koniec dodacjie gałązki tymianku, świeżego lub mrożonego (13) (14). Wszystkie składniki i przyprawy dokładnie z sobę wymieszajcie, a następnie zawartość worka wyłóżcie na blaszkę do pieczenia (15).

Kurczaka musicie piec w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg przez około 40-60 minut. Co jakiś czas pamiętajcie, aby elementy kurczaka obrócić na druga stronę (16) (17). Piękny brązowy kolor kurczaka uzyskacie dzięki dodatkowemu włączeniu funkcji „ grill” w ostatniej fazie pieczenia (18).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Przed upieczeniem kurczaka, jeśli dysponujecie czasem, możecie go pozostawić na kilka godzin w lodówce, aby jeszcze mocniej przeszedł przyprawami.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE