PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-11-23

Piernik staropolski dojrzewający

Piernik staropolski dojrzewający
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji Ilość porcji: 1
 
Przeczytaj również: Jak zrobić Lemon Curd

Zgaduję, że jeśli teraz zajrzeliście na przepis na Piernik Staropolski , to znaczy, że wpadliście na stronę Tapenda.pl w okolicach świąt Bożego Narodzenia. Bardzo mi z tego powodu miło i zapraszam Was również na inne przepisy świąteczne.
Jest to pierwsza część wpisu dotycząca przygotowania Piernika Staropolskiego i dotyczy tylko przygotowania ciasta na piernik. Druga część wpisu pojawi się za kilka tygodni, kiedy będę piec piernik.
Do przygotowania przepisu użyłam przepisu z książki  “ W staropolskiej kuchni i przy stole autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry.
Do ciasta na piernik można oprócz wymienionych niżej składników dodać również posiekane orzechy, migdały czy kandyzowaną skórkę pomarańczową. Ilości składników podanych w przepisie przygotowane są dla formy o wymiarze 40 x 28 cm i z ciasta wyjdą 3 blaty. Zapraszam na szczegóły przepisu na tradycyjne ciasto dojrzewające na świąteczny piernik.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Do garnka dodajcie masło, miód i cukier (1) (2) (3). Całość wolno podgrzewajcie do momentu rozpuszczenia się składników i pozostawcie masę do wystudzenia.

Następnie do miski przesiejcie mąkę, dodajcie jajka, zimne mleko z rozpuszczoną w nim sodą (4) (5) (6),

przyprawę korzenną do piernika (7) oraz przygotowaną wcześniej i wystudzoną masę (8). Wszystkie składniki musicie wyrobić na jednolitą masę (9). Tak przygotowane ciasto przykryjcie talerzem i wstawcie do lodówki na 4-6 tygodni. Ja ciasto przełożyłam do plastikowego spożywczego pojemnika z wieczkiem. 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE