PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-07-23

Pierogi w sosie pomidorowym z bazylią

Pierogi w sosie pomidorowym z bazylią
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Pad Thai z kurczakiem

Żyję w pełnej symbiozie z moimi doniczkowymi uprawami bazylii- ja im dostarczam wodę- one dostarczają mi liście. Liście bazylii używam bardzo często. Obowiązkowo kiedy przygotowuję sałatkę caprese. Od czasu do czasu dokonuje poważnej ścinki bazylii, to są te momenty kiedy przygotowuję pesto genovese. Nie mniejszą ilość liści używam, kiedy przygotowuję sos pomidorowy z bazylią. Dobrze przyprawiony sos z bazylią jest dla mnie mistrzostwem świata. Sos jest niezwykle aromatyczny- można się zatracić. Tym razem zaszalałam bardziej niż zazwyczaj i zamiast prostych i klasycznych spaghetti w sosie pomidorowym z bazylią, użyłam nadziewanych pierogów ravioli ricottą i szpinakiem. Muszę powtórzyć: dobrze doprawiony sos pomidorowy z bazylią to uczta i rozpusta. Do przygotowania sosu nie żałowałam bazylii- użyłam sporą garść liści, które pozyskałam z 5-6 gałązek. 
Po tej kolacji moja bazylia jest trochę “ goła”. Teraz będę jej dostarczać wodę i nie minie dużo czasu kiedy znów nastanie czas wielkich plonów. Do przygotowania przepisu użyłam gotowe pierożki ravioli.   
Przepis bardzo polecam i zapraszam na szczegóły przepisu. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Na patelnię dodajcie oliwę oraz cebulę i czosnek pokrojony w kostkę (1). Całość duście bardzo powoli przez kilka minut- do momentu kiedy cebula i czosnek staną się miękkie. Teraz dodajcie puszkę pomidorów. Od razu dodajcie wodę (2). Teraz na małym ogniu duście sos. Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (3)

Dodajcie również świeże liście bazylii (4). Duście sos przez około 15 minut. Od czasu do czasu mieszajcie sos. W tym czasie pomidory się ugotują, sos nabierze aromatu, a ostatecznie zgęstnieje i stanie się błyszczący od oliwy (5). Przed dodaniem makaronu sprawdźcie czy sos jest dostatecznie przyprawiony. Teraz ugotujcie pierożki, zgodzie z instrukcją podaną na opakowaniu. Ugotowane pierogi dodajcie do sosu (6). Całość dokładnie wymieszajcie. Gotowe danie podawajcie oprószone słuszną ilością startego Parmezanu.  

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE