PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Pierogi z dynią czyli ravioli di zucca

Pierogi z dynią czyli ravioli di zucca
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji Ilość porcji: 50 sztuk
 
Przeczytaj również: Sałatka owocowa Macedonia

Przepis na włoskie pierogi z nadzieniem wykonanym z dni ma prawie 500 lat, a dokładnie zostało podane po raz pierwszy na dworze w Mantovie w roku 1549 roku i często we Włoszech ravioli di zucca są serwowane w Wigilię Bożego Narodzenia. Muszę powiedzieć, że moje pierwsze podejście do zwykłego  przepisu na pierogi z dynią nie wróżyło w moim domu popularności temu daniu. Dopiero ten stary włoski przepis rzucił światło na popełnione przeze mnie wcześniej błędy. Zasadniczym błędem było wykonanie nadzienia do pierogów ze słodkich odmian dyni. Takie nadzienie jest mdłe. Teraz  wybieram tylko i wyłącznie wytrawne odmiany dyni. Nadzienie z dyni trzeba podkręcić w smaku. Włosi wymyślili, aby dodać parmezan, skórkę z cytryny, gałkę muszkatołową, którą dynia kocha oraz niedużą ilość ciasteczek Aamaretti. Jeśli chodzi o ciasto na pierogi z dynią, wykonałam je również na włoską modę, czyli tylko z jaj i mąki, w proporcjach 1 jajko na ok. 100 g mąki. Jest to ciasto, które ze wszystkich rodzajów ciast na pierogi pozostaje najbardziej al dente. Jego zrobienie, a następnie rozwałkowanie, to też wyzwanie, zatem alternatywnie polecam wybrać łtwieszy rodzaj ciasta na pierogi. Więcej na ten temat ciast na pierogi przeczytacie TUTAJ.

•Składniki•

 
składniki na ciasto
 
 
składniki na nadzienie
 
 
składniki na sos
 
 

•Przygotowanie•

Pracę proponuje rozpocząć od przygotowania nadzienia. W tym celu dynię pokrójcie na kawałki, skórkę pozostawcie. Kawałki dyni musicie piec do miękkości w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu skórkę odkrójcie. Następnie miąższ zmiksujcie przy pomocy blendera (1). Miąższ dyni gatunku Butternut jest bardzo zwarty, posiada konsystencję ugotowanego ziemniaka. W trakcie rozdrabniania dyni, dodajcie ciasteczka Amaretti (2). Parmezan zatrzyjcie na tarce (3).

Starty ser dodajcie do nadzienia (4). Całość wymieszajcie. Do smaku dodajcie szczyptę mielonej gałki muszkatołowej (5) oraz sól. Na koniec dla aromatu dodajcie startą skórkę z cytryny (6). Gotowe włóżcie do lodówki.

Do przesianej mąki  dodajcie sól i wbijcie jajka (7). Wyróbcie ciasto (8). Następnie ciasto cieniutko rozwałkujcie (9).

Na ciasto dodajcie w odległościach porcje farszu dyniowego i zamknijcie ravioli (10). Przy pomocy radełka odetnijcie nadmiar ciasta z obu stron paska ravioli, a następnie odcinajcie poszczególne pierogi (11). Jeżeli ciasto nie zostało zbyt mocno podsypane maką, wówczas radełko oprócz cięcia również skleja pierogi. W przeciwnym wypadku będziecie musieli brzegi ciasta posmarować wodą. Ravioli ugotujcie w osolonej wodzie (12). Następnie na patleni rozpuście masło, dodajcie listki szałwii oraz ugotowane ravioli. Gotowe ravioli, obtoczone masłem aromatyzowanym szałwią, podawajcie oprószone startym parmezanem.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Jeśli nadzienie do ravioli będzie miało zbyt rzadką konsystencję możecie do jego zagęszczenia użyć tartej bułki. 
 

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE