PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-01-24

Pierogi z kaszą w sosie gorgonzola

Pierogi z kaszą w sosie gorgonzola
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji Ilość porcji: 30-40 sztuk
 
Przeczytaj również: Flaki

Zrobiłam pierogi z nadzieniem z kaszy gryczanej. Farsz wyszedł naprawdę wybitnie, można było go łychami jeść, nie czekając nawet na pierogi. Bazą dla farszu z kaszy gryczanej był wędzony boczek oraz mnóstwo warzyw. Wszystko poddusiłam, doprawiałam do smaku solą, pieprzem, dodałam porządną łyżką natki pietruszki, nie żałowałam również majeranku. Tradycyjne pierogi z kaszą podaje się z duszoną cebulką i boczkiem, ja poszłam w innym kierunku- połączyłam tradycję polską z włoską, i podałam pierogi z kaszą gryczaną w sosie serowym Gorgonzola. Jak nie trudno się domyślić taki zestaw składników gwarantuje absolutnie przepyszne danie i trudno poprzestać na jednej porcji. Sądzę, że przepis z moimi wskazówkami będzie dla Was łatwy i każdemu on wyjdzie. Bardzo pomocnym urządzeniem będzie blender z pojemnikiem oraz maszynka do makaronu. Przy pomocy blendera naprawdę już w kilka sekund rozdrobnicie wszystkie składniki farszu. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 
składniki na farsz
 
 
składniki na ciasto
 
 
składnki na sos
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie farszu dla pierogów: ugotujcie kaszę do miękkości wg instrukcji podanych na opakowaniu. Na patelnię dodajcie kilka łyżek oleju oraz drobno pokrojony boczek (1). Użyłam blendera do rozdrobnienia kawałeczków boczku. Duście boczek przez chwilę, a następnie dodajcie rozdrobnione warzywa oraz część pozostałego oleju (2). Całość wolno duście do momentu kiedy warzywa staną się miękkie. Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (3).

Następnie dodajcie majeranek oraz natkę zielonej pietruszki, świeżej lub mrożonej (4) (5). Do dobrze doprawionej bazy dodajcie ugotowaną kaszę oraz resztę oleju (6). Całość jeszcze przez chwilę duście, a następnie pozostawcie farsz do wystudzenia.

Pierogi: ze składników na na pierogi wykonajcie ciasto. Zerknijcie również na instrukcję jak zrobić ciasto na pierogi. Znajdziecie tam również wiele ciekawych informacji na temat różnych rodzajów ciasta na pierogi. Gotowe ciasto rozwałkujcie na płaty, polecam użyć maszynki do makaronu, i przy pomocy szklanki wykrójcie kółka. Na cieście umieśćcie porcję zimnego farszu i sklejcie pierogi (7) (8). Gotowe pierogi ugotujcie w osolonym wrzątku. Przygotowanie sosu: na patelnię dodajcie mleko, masło oraz ser pleśniowy Gorgonzola. Kiedy sos będzie gotowy dodajcie do niego ugotowane pierogi i całość wymieszajcie (9). Więcej instrukcji jak kork po kroku zrobić sos serowy z gorgonzoli znajduje się TUTAJ

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Do zimnego farszu z kaszy gryczanej możecie dodać również rozkłócone jajko.
 

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE