PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-04-18

Pierogi z łososiem w sosie śmietanowym

Pierogi z łososiem w sosie śmietanowym
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 36 sztuk
 
Przeczytaj również: Ryba z grilla z sosem aioli

Proponuję przepis na pierogi z łososiem w wersji, która moim zdaniem nie wymaga dużego nakładu pracy. Farsz do pierogów wykonałam z wędzonego łososia i dodałam ser ricotta. Połączenie już tylko tych dwóch składników jest bardzo satysfakcjonujące w smaku i można by było na tym poprzestać, ja jednak dodałam jeszcze świeży koperek i czarny mielony pieprz. Naprawdę jest to pyszne nadzienie z łososia do pierogów. 
Proces robienia pierogów usprawniłam do maksimum. Wyrobione i wypoczęte ciasto rozwałkowałam przy pomocy maszynki do makaronu, z kolei pierogi skleiłam używając formy do ravioli. To jest dopiero produkcja. Polecam. 
Przepisów na ciasto na pierogi jest mnóstwo. Więcej informacji na temat polecanych przeze mnie składników na ciasto na pierogi możecie znaleźć TUTAJ.   
Pierogi z łososiem podałam w bardzo łatwym sosie śmietanowym z szalotką zrobionym na bazie wywaru warzywno- drobiowego z kapinką białego wina. Przepis bardzo polecam. Moje pierogi z łososiem będą Wam smakować. Zapraszam na szczegóły przepisu. 

•Składniki•

 
składniki na ciasto
 
 
składniki na farsz
 
 
składniki na sos
 
 

•Przygotowanie•

Przepis na pierogi z łososiem proponuję rozpocząć od zrobienia ciasta na pierogi. Wyrobione ciasto włóżcie do woreczka, aby ciasto odpoczęło. Przygotowanie farszu: wędzonego łososia pokrójcie na mniejsze kawałki i zmiksujcie je na gładką masę w blenderze (1). Do łososia dodajcie ser ricotta i całość wymieszajcie (2) (3).

Do smaku dodajcie pieprz oraz poszatkowany koperek (4) (5). Z rozwałkowanego ciasta wytnijcie kółka, dodajcie farsz i sklejcie pierogi lub możecie użyć foremki. Przygotowany farsz włóżcie do woreczka, odetnijcie końcówkę woreczka i w każdym pierożku umieśćcie porcję farszu (6).  

Wszystkie pierogi przykryjcie drugim płatem ciasta i wykrójcie pierogi (7). Przygotowanie sosu: przygotujcie wywar. Obraną szalotkę pokrójcie wzdłuż na ćwiartki lub ósemki i dodajcie ją do rozgrzanej oliwy. Po kilku chwilach duszenia dodajcie wino (8) (9). Szalotka szybko zmięknie.

Teraz dodajcie ciepły wywar i poczekajcie aby się trochę zredukował i tym samaym zrobił esencjonalny (10). Na koniec dodajcie śmietanę, czarny mielony pieprz i zredukujcie sos do pożądanej konsystencji (11) (12). Teraz dodajcie ugotowane w wodzie pierogi z łososiem. Całość wymieszajcie do połączenia się. Gotowe.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE