PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Piersi kurczaka z grilla

Piersi kurczaka z grilla w aromatycznym sosie
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Krokiety z kapustą i pieczarkami

Przedstawiam mój ulubiony przepis na pierś z kurczaka z grilla. Ponieważ do wykonania tego przepisu używam patelni do grillowania mogę się grillowanym mięsem cieszyć przez cały rok. Co więcej, każda osoba, którą poczęstowałam swoim drobiowym wynalazkiem nie pozostała obojętna wobec niego. Zazwyczaj pierwsze skojarzenie dotyczące grillowanych piersi z kurczaka jest takie, że łączone są one z dietą odchudzającą, w smaku piersi z kurczaka są bez wyrazu, często nawet zbyt suche. Jednym słowem szału nie ma. Miałam takie same odczucia, więc zaczęłam kombinować recepturę sosu dla grillowanych piersi z kurczaka. Bazą dla wykonania sosu jest oliwa z oliwek, aromatyzowana rozmarynem i szałwią. Smak sosu wyostrza ocet balsamiczny, który jest wchłaniany również przez zioła, co czyni je w smaku po prostu przepysznymi. Ja z chęcią konsumuję takie podkręcone smakowo igiełki rozmarynu, każdy liść szałwii i jeszcze każde ziarenko różowego marynowanego pieprzu, które pojawi się na moim talerzu. Chlebem zgarniam sos z talerza. Teraz  to już raczej jest jasnym, dlaczego ten przepis na grillowanie piersi z kurczaka jest moim ulubionym. Jeszcze jedno, z grillowanymi filetami z kurczaka obowiązkowo serwuję grillowanie warzywa. Bardzo polecam.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Na początku proponuję oczyści, umyć i osuszyć piersi kurczaka, a następnie rozbić je na kotlety o grubości około pół centymetra (1). Przygotowanie sosu. Na patelnię wlejcie oliwę z oliwek i ją lekko rozgrzejcie (2). Dodajcie ocet balsamiczny (3).

Dodajcie również zioła, czyli igiełki rozmarynu (4) świeżego lub mrożonego oraz liście szałwii (5). Liście szałwii podobnie jak rozmaryn, możecie użyć świeżych lub mrożonych. Duście wszystko na delikatnym ogniu. Ideą jest to, aby oliwa została zaaromatyzowana ziołami, oraz to aby listki i igiełki ziół wchłonęły trochę octu balsamicznego, aby się podsmażyły i stały się lekko chrupiące (6). Jest to bardzo ważne, ponieważ smaczne zioła stanowią clou dania.

Do smaku dodajcie sól (7) oraz mielony pieprz (8). Na sam koniec dodajcie do sosu różowy marynowany pieprz (9). Oprócz tego, że jest on miękki, to dodatkowo stanowi fantastyczny kontrapunkt. Jeśli nie posiadacie pieprzu, możecie użyć kapary lub zielony pieprz marynowany.  

Ugrillujcie piersi z kurczaka z obu stron (10). Ja używam patelni żeliwnych i grilluje beztłuszczowo. Dodajcie sól i pieprz do smaku. Gotowe filety ułóżcie na talerzu i polejcie przygotowanym sosem (11) (12) .

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Musicie pamiętać, aby w czasie grillowania nie dociskać filetów, ani na siłę ich nie próbować odklejać od patelni. W pierwszym przypadku, otrzymacie bardzo suche mięso, z kolei w drugim przypadku brązowe paseczki zostaną na patelni zamiast na filecie.

Według mnie najlepiej z grillowanymi filetami z kurczaka  podać grillowanie warzywa.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE