PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-01-19

Polędwiczki w boczku z karmelizowaną cebulą

Polędwiczki w boczku z karmelizowaną cebulą
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Zupa z kalmarów z groszkiem

Chciałbym zaproponować przepis na smażone polędwiczki wieprzowe w boczku podane z karmelizowaną cebulą. Przepis jest niezmiernie prosty, smaczny i efektowny. Oczyszczoną polędwiczkę wystarczy pokroić na kawałki, owinąć plastrem wędzonego boczku i usmażyć. Proponuję, aby polędwiczki najpierw usmażyć po ich obwodzie, a dopiero potem położyć je szeroką płaszczyzną na patelni i dokończyć smażenie. Dzięki takiej metodzie jest gwarancja, że boczek się bardzo apetycznie zarumieni oraz że będziecie mieć kontrolę nad stopniem wysmażenia polędwicy. Lekko różowe mięso to właściwy i najlepszy stopień wysmażenia polędwicy wieprzowej. Do tak przygotowanych medalionów proponuję przygotować karmelizowaną cebulę z suszonymi śliwkami. Główne składniki przepisu są już gwarancją dobrego smaku, ale gwarancją wspaniałego aromatu są zioła i przyprawy. Do przepisu dodałam tymianek oraz rozmaryn, z kolei w przystawce z cebuli ze śliwkami wybrzmiewa lekko aromat szałwii. Sądzę, że propozycja przypadnie do gustu Wam oraz waszym gościom. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 
składniki na przystawkę
 
 
składniki na medaliony
 
 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od przygotowania przystawki (1). Musicie sobie zarezerwować na nią ok. 20 minut. Przepis krok po kroku jak przygotować karmelizowaną cebulę z suszonymi śliwkami znajdziecie na stronie Tapenda TUTAJ. Polędwicę wieprzową oczyśćcie z błon, umyjcie, osuszcie i pokrójcie na kawałki o grubości odpowiadającej szerokości plasterków boczku (2). Każdy kawałek polędwicy owińcie plastrem boczku i zepnijcie przy pomocy wykałaczki (3).

Medaliony polędwicy przed smażeniem (4). Na patelnię dodajcie olej, ząbek czosnku oraz zioła, mrożone lub świeże (5). Kiedy tłuszcz stanie się dostatecznie ciepły włóżcie na patelnię medaliony (6).

Usmażcie medaliony po całym obwodzie, do momentu kiedy boczek stanie się rumiany (7). Następnie medaliony połóżcie na szerokiej płaszczyźnie. Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (8) (9). W połowie smażenia medaliony obróćcie na drugą stronę. Polędwica, szczególnie w takich małych porcyjkach, smaży się bardzo szybko, w momencie położenia jej na płasko po 2-3 minutach będzie gotowa ( obie strony). Gotowe medaliony podawajcie z cebulą, śliwkami oraz sosem który wytworzy się podczas przygotowywania cebuli ze śliwkami.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Wykałaczki skróćcie co najmniej o połowę. Dzięki temu swobodnie będziecie mogli obracać medaliony smażąc je po obwodzie.    

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE