PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-07-02

Polędwiczki w sosie kurkowym

Polędwiczki w sosie kurkowym
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Piernik staropolski dojrzewający

Oto mój przepis na polędwiczki w sosie kurkowym. Sos jest wyjątkowy, oprócz tego że jest bardzo kremowy, posiada wzmocniony grzybowy aromat. W przypadku sosu śmietanowych warto powalczyć o aromat, aby sos nie był mdły w smaku. Tylko niewielki dodatek suszonych leśnych grzybów oraz wody w której grzyby się moczyły rozwiązują problem. Bardzo polecam ten patencik. Aletrnatywnie, zamiast grzybów możecie użyć bulion grzybowy, tak jak widać to na filmie.
Dla kontrastu smaku, polecam również dodać do sosu szczypiór cebuli dymki. Rezultat końcowy naprawdę wychodzi fantastycznie. 
Przepis jest dwuetapowy. Pierwszy etap to przygotowanie sosu, drugi etap to krótkie smażenie polędwicy wieprzowej, tak aby mięso pozostało soczyste, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Na końcu wystarczy polędwiczki włożyć do ciepłego sosu, obtoczyć je w nim i obiad lub kolacja jest gotowa.
W sezonie, przepis na polędwiczki w sosie kurkowym, polecam przyrządzać, z gotowanymi młodymi ziemniakami. Piękne danie. Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 
składniki na sos
 
 
składniki na polędwiczki
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie sosu: suszone grzyby opłuczcie pod bieżącą wodą, pokrójcie je w mniejsze kawałki i zalejcie wrzątkiem. Na patelnię dodajcie masło, oliwę oraz pokrojoną w kostkę cebulę (1). Cebulę wolno duście do momentu kiedy stanie się miękka. Teraz dodajcie umyte i oczyszczone kurki (2) oraz suszone grzyby wraz z wodą w której się moczyły (3).

Patelnię przykryjcie pokrywką i całość duście na wolnym ogniu przez 15-20 minut (4). W kubku połączcie śmietanę z mąką. Dodajcie śmietanę do sosu- aby uniknąć grudek- najlepiej przez sitko (5). Do smaku dodajcie sól, pieprz i sos zredukujcie do właściwej konsystencji (6)

Teraz dodajcie pokrojoną dymkę i odstawcie sos na bok (7). Przygotowanie mięsa: oczyszczoną z błon polędwicę pokrójcie na 3-4 cm kawałki. Oprószcie je solą oraz pieprzem i połóżcie na rozgrzanym tłuszczu (8). Smażcie polędwiczki przez ok. 2-3 minut na stronie. Aby powierzchnie były ładnie zarumienione, polecam nie manipulować wiele przy mięsie podczas smażenia. Usmażone polędwiczki dodajcie do podgrzanego sosu z kurkami (9). Gotowe.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Zamiast suszonych grzybów można użyć wywaru grzybowego z kostki.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE