PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Polędwiczki wieprzowe z konfiturą z czerwonej cebuli

Polędwiczki wieprzowe z konfiturą z czerwonej cebuli
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Zupa z botwiny z kurczakiem

Przepis na polędwiczki wieprzowe z konfiturą z czerwonej cebuli wzbudza mój zachwyt. Małe smażone polędwiczki z  porcyjką konfitury cebulowej kuszą oko i uzależniają smakiem. Dodatkową zaletą przepisu jest jego prostota wykonania i stosunkowo krótki czas przygotowania. Pokrojoną polędwicę wieprzową można wcześniej zamarynować i włożyć do lodówki. Jeśli z jakiś powodów ten etap zostanie pominięty, nic się nie stanie, składniki są na tyle wyraziste, a gatunek mięsa tak wyborny, że po dodaniu do polędwiczek marynaty można od razu przystąpić do jej smażenia. Pewnej wprawy wymaga wysmażenie polędwiczek tak, aby mięso w środku było lekko różowe. Nawet jeśli się to nie uda za pierwszym razem, to i tak danie się wybroni smakiem. Na przygotowanie konfitury z czerwonej cebuli należy sobie zarezerwować około godziny. Więcej informacji na temat konfitury możecie znaleźć w TYM przepisie.

•Składniki•

 
składniki do polędwiczki
 
 
składniki konfiturę
 
 

•Przygotowanie•

Aby przygotować danie, rozpocznijcie pracę od oczyszczenia z błon polędwiczek. Następnie oczyszczone polędwiczki pokrójcie na 3 cm kawałki (1). Do polędwiczek dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek (2), sos sojowy (3),

oliwę (4), pietruszkę (5) i mielony pieprz do smaku (6).

Wszystkie składniki wymieszajcie (7), przykryjcie talerzem i włóżcie do lodówki na pół godziny. Przygotujcie konfiturę z czerwonej cebuli (8). Cały przepis oraz procedurę przygotowania konfitury znajduje się TUTAJ. Dość mocno rozgrzejcie nie przywierającą patelnię i dodajcie na patelnię polędwiczki (9).

Smażcie polędwiczki na ostrym ogniu około 2 minut na stronie (10), do otrzymania pięknego brązowego koloru (11). W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki oliwy. Polędwicę posolić do smaku na patelni. Podczas smażenia nie dociskajcie mięsa do patelni. Na każdy kawałek polędwiczki połóżcie porcję konfitury z czerwonej cebuli (12).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Wieprzowiny nie należy wysmażać na krwisto, dopuszczalny sposób wysmażenia dla wieprzowiny to Medium ( lekko różowe), dokładnie tak, jak pokazane jest to na  wizualizacjach. Mięso jest wtedy bardzo smaczne i neutralne dla naszego zdrowia. Do wykonania przepisu możecie użyć zarówno jasny jak i ciemny sos sojowy. Ciemny sos sojowy mocno zabarwia mięso, które podczas pieczenia, szybciej przybiera przyjemny dla oka brązowy kolor. Jako dodatki proponuję przygotować smażone lub pieczone ziemniaki. Kilka przepisów znajdziecie na stronie Tapenda.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE