Sposobów dekorowania ciast są dziesiątki. Polewa czekoladowa z dodatkiem żelatyny oprócz oczywistych walorów smakowych jakimi wyróżnia się czekolada, charakteryzuje ją dodatkowo piękny połysk. Mnie szczególnie podobam się gładka jak blat stołu powierzchnia deseru pokryta właśnie taką masą plastyczną. Całość zawsze się ładnie prezentuje, dobrze się kroi i nie lepi się zbytnio do rąk. Polewę czekoladową z żelatyną można użyć do dekoracji powierzchni ciast, tortów, serników i mazurków. W zależności od ilości żelatyny oraz czasu gotowania, polewa jest mniej lub bardziej zwarta. Na podane ilości składników proponuję ok.10 g żelatyny.
Aby przygotować polewę czekoladową, do garnka dodajcie cukier (1), kakao (2), wodę (3)
Dodajcie również śmietanę (4). Wszystkie składniki zacznijcie podgrzewać (5). Następnie dodajcie żelatynę (6).
i całość zagotujcie, cały czas mieszając, po to, aby nie powstały grudki (7) (8). Gotujcie na wolnym ogniu do momentu kiedy masa stanie się gęsta. Poczekajcie, aż plewa czekoladowa wystygnie i sprawdźcie czy stopień stężenia jest zadawalający. Jeśli czekolada zbyt mocno tężeje musicie dodać trochę wody oraz śmietany i ponownie zagotować. W razie potrzeby dodajcie żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wody i również całość zagotujcie (9).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję