PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2019-03-21

Policzki wołowe

Policzki wołowe
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 4 h
Ilość porcji Ilość porcji: 8-10
 
Przeczytaj również: Bulion warzywny

Moje ostatnie odkrycie- policzki wołowe, które przygotowałam z ziemniaczanym puree. Ostatnimi czasy policzki wołowe zyskują coraz bardziej na popularności. Jest to bardzo fajny kawałek mięsa, lekko poprzerastany, po przygotowaniu niesamowicie mięciutkie- można je jeść łyżeczką i “kleiste”- pod tym względem przypomina ono goleń.
Przedstawiam Wam mój przepis na policzki wołowe. Najpierw je krótko obsmażyłam, a następnie je dusiłam z warzywami, przyprawami i dodatkiem wina oraz wody. W ten sposób powstał sos o bogatym aromacie, który na końcu przefiltrowałam przez sitko. Do dań długo duszonych polecam dodać skórkę z cytryny lub pomarańczy. Dzięki temu sos nabiera smaku 3D. Przygotowanie tego przepisu nie jest trudne, wymaga tylko długiego gotowania- musicie zarezerwować sobie około 3-4 godzin. Policzki wołowe proponuję przygotować na okolicznościowy lub świąteczny obiad. Gorąco polecam, zapraszam na film z realizacji tego przepisu oraz na jego szczegóły.

•Składniki•

 
skladniki na policzki wołowe
 
 
składniki na puree
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie policzków wołowych: mięso oczyśćcie z błon i pokrójcie na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzejcie olej i dodajcie obtoczone w mące policzki. Obsmażcie mięso z każdej strony. W przypadku większej ilości mięsa, smażcie je partiami (1).
Po usmażeniu mięsa, dodajcie na patelnię łyżkę masła i pokrojone w kostkę warzywa (2). Wszystko wolno duście do momentu kiedy cebula będzie miękka. Teraz do dużego garnka dodajcie przygotowane warzywa, mięso i przyprawy: sól (3),

pieprz, papryki, ocet, wino i wodę (4) (5). Przykryjcie garnek pokrywką i wolno duście mięso. Zajmie Wam to około 3-4 godzin. W połowie tego czasu dodajcie: skórkę z cytryny (6),

czosnek, majeranek i kminek (7). Kontynuujcie duszenie. Kiedy mięso będzie mięciutkie. Przefiltrujcie sos i włóżcie do niego z powrotem mięso (8). Teraz przeczytajcie niżej Porady Tapendy. Przygotowanie puree: obrane ziemniaki ugotujcie z dodatkiem soli do miękkości, a następnie przeciśnijcie je przez praskę. Dodajcie do ziemiaków ciepłe mleko, masło ( opcja), gałkę muszkatołową i sól. Całość podgrzewajcie i mieszajcie do uzyskania jednolitej masy (9). Gotowe.


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 
  1. Mięso do duszenia sugeruję przykryć płynem do wysokości ok. 3/4 wysokości wsadu, przy czym nie ma znaczenia proporcja ilości wody i wina. 
  2. Przed podaniem zredukujcie sos i go stemperujcie dodając trochę masła.
  3. Jeśli mięso i sos będzie zamrażane, nie redukujcie sosu- zrobicie to w stosownym czasie- patrz pkt 2.  
  4. Warzywa można zblendować i dodać do sosu. Jeśli wolicie jednak klarowne sosy- nie róbcie tego.
  5. Mięso można podawać w kawałku lub pokrojone w grube plastry- tak jak ja to zrobiłam.
  6. Mięso można również przygotować/ udusić w piekarniku. Temperatura: 140-150 stopni
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE