PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-06-05

Prosta sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Smażone pieczarki

Jednego jestem pewna, jeśli sałatka w swoim składzie zawiera tuńczyka na pewno stanie się ona jedną z moich ulubionych sałatek. Pozostałe składniki, zdarza się, że są dziełem przypadku, najczęściej jednak tuńczyka łączę z pomidorami, cebulą, sałatą i czarnymi oliwkami. Jeśli mam akurat oliwki kalamata, tak jak w tym przypadku, to chce mi się powiedzieć: żyć i nie umierać. Do przygotowania sałatki z tuńczykiem najczęściej używam tuńczyka w oleju, ale również tuńczyk w sosie własnym bardzo dobrze sprawdzi, a na pewno będzie mniej kalorycznie. Do sałatki z tuńczykiem przygotowuję prosty i aromatyczny dressing, składający się z oliwy, octu winnego, ząbka czosnku soli i pieprzu. Zapraszam na przepis na ucztę. 

•Składniki•

 
Składniki na sałatkę
 
 
składniki na dressing
 
 

•Przygotowanie•

Na początku proponuję przygotować dressing. Do kubeczka lub szklanki nalejcie oliwę (1) i ocet winny (2). Do smaku dodajcie sól oraz mielony pieprz (3).

Czosnek obierzcie z łupiny, przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do oliwy (4). Całość energicznie wymieszajcie, tak aby powstała emulsja. Przygotowanie sałatki: sałatę lodową porwijcie lub pokrójcie na mniejsze kawałeczki (5). Umyte słodkie pomidorki koktajlowe lub daktylowe przekrójcie na połówki (6).

Czerwoną cebulę lub szalotkę również obierzcie z łupiny i pokrójcie na cieniutkie plasterki (7). Składanie sałatki: na talerzu ułóżcie sałatę lodową, przygotowane pomidory (8) i oba składniki skropcie przygotowanym dressingiem (9).  

Teraz ułóżcie na talerzu kawałki tuńczyka (10), oliwki (11) oraz cebulę (12). Sałatkę ponownie skropcie dressingiem i gotowe. 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Jeśli zdecydujecie się na dodanie cebuli do sałatki proponuję użyć czerwoną cebulę lub szalotkę. Są one znacznie delikatniejsze w smaku aniżeli popularna biała cebula.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE