PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-06-05

Prosta sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Filet z kurczaka z winem Porto

Jednego jestem pewna, jeśli sałatka w swoim składzie zawiera tuńczyka na pewno stanie się ona jedną z moich ulubionych sałatek. Pozostałe składniki, zdarza się, że są dziełem przypadku, najczęściej jednak tuńczyka łączę z pomidorami, cebulą, sałatą i czarnymi oliwkami. Jeśli mam akurat oliwki kalamata, tak jak w tym przypadku, to chce mi się powiedzieć: żyć i nie umierać. Do przygotowania sałatki z tuńczykiem najczęściej używam tuńczyka w oleju, ale również tuńczyk w sosie własnym bardzo dobrze sprawdzi, a na pewno będzie mniej kalorycznie. Do sałatki z tuńczykiem przygotowuję prosty i aromatyczny dressing, składający się z oliwy, octu winnego, ząbka czosnku soli i pieprzu. Zapraszam na przepis na ucztę. 

•Składniki•

 
Składniki na sałatkę
 
 
składniki na dressing
 
 

•Przygotowanie•

Na początku proponuję przygotować dressing. Do kubeczka lub szklanki nalejcie oliwę (1) i ocet winny (2). Do smaku dodajcie sól oraz mielony pieprz (3).

Czosnek obierzcie z łupiny, przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do oliwy (4). Całość energicznie wymieszajcie, tak aby powstała emulsja. Przygotowanie sałatki: sałatę lodową porwijcie lub pokrójcie na mniejsze kawałeczki (5). Umyte słodkie pomidorki koktajlowe lub daktylowe przekrójcie na połówki (6).

Czerwoną cebulę lub szalotkę również obierzcie z łupiny i pokrójcie na cieniutkie plasterki (7). Składanie sałatki: na talerzu ułóżcie sałatę lodową, przygotowane pomidory (8) i oba składniki skropcie przygotowanym dressingiem (9).  

Teraz ułóżcie na talerzu kawałki tuńczyka (10), oliwki (11) oraz cebulę (12). Sałatkę ponownie skropcie dressingiem i gotowe. 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Jeśli zdecydujecie się na dodanie cebuli do sałatki proponuję użyć czerwoną cebulę lub szalotkę. Są one znacznie delikatniejsze w smaku aniżeli popularna biała cebula.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE