PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-09-25

Proste ciasto z jabłkami

Proste ciasto z jabłkami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 70 minut
Ilość porcji Ilość porcji: forma o średnicy 25 cm
 
Przeczytaj również: Tradycyjne kotlety mielone

Proponuję prosty przepis na ciasto z jabłkami. Do mojego ciasta wykorzystałam ciasto półkruche, które zrobiłam na bazie masła, które dodatkowo jeszcze uperfumowałam skórką cytrynową. Farsz wykonałam z tych gatunków jabłek, które akurat miałam w domu. Ponieważ jabłka kochają cynamon, nie zawahałam się, aby go dodać. Ilość cukru, którą należy dodać do jabłek, podaję orientacyjnie. Jeśli wykorzystuję bardzo słodkie owoce, wówczas zawsze dodaję mniej cukru. Ciasto zrobiłam w postaci tarty, którą wykończyłam paskami ciasta, które ułożyłam w dekoracyjną kratkę. Przygotowanie ciasta do pieczenia zajęło mi pół godziny, potem jeszcze tylko 40 minut pieczenia i gotowe. Serdecznie polecam ten przepis i zapraszam na jego szczegóły.  

•Składniki•

 
składniki na ciasto
 
 
składniki na nadzienie
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie ciasta: z podanych składników wykonajcie ciasto półkruche (1). Dokładną instrukcję jak zrobić ciasto półkruche znajdziecie na stronie Tapenda TUTAJ. Cytrynę sparzcie dwukrotnie wrzątkiem, aby usunąć konserwanty, zetrzyjcie skórkę na tarce i dodajcie ją do składników przed ich połączeniem (2). Przygotowanie nadzienia: wyciśnijcie sok z połowy cytryny, który zapobiegnie utlenianiu się powierzchni jabłek (3).

Jabłka obierzcie ze skórki (4) i pokrójcie na kawałki (5). Do smaku dodajcie cynamon (6)

oraz cukier (7). Farsz, szczególnie jeśli zawiera on sok, zwiąże bardzo dobrze skrobia ziemniaczana (8). Całość wymieszajcie łyżką do połączenia się składników. Składanie ciasta: formę do ciasta posmarujcie dodatkową małą ilością masła i oprószcie ją mąką. Nadmiar mąki usuńcie. Gotowe ciasto podzielcie na pół. Pierwszą połowę ciasta rozwałkujcie na grubość około 3 mm (9)

i wyłóżcie nim formę (10). Teraz dodajcie przygotowane wcześniej nadzienie (11). Druga połowę ciasta również rozwałkujcie i pokrójcie w paseczki (12)

Paseczki ułóżcie na przykład w taką kratkę jak na powyższych wizualizacjach (13) (14) (15). Temperaturę w piekarniku nastawcie na 180 stopni. Ciasto musi się piec przez 40 minut.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE