PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-09-29

Prosty sos pomidorowy do makaronu

Prosty sos pomidorowy do makaronu
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Makaron w sosie śmietankowym z łososiem

Sos pomidorowy do makaronu to klasyka gatunku, którą przygotowuje się w różny sposób w zależności od potrzeb. Uogólniając, sos pomidorowy do makaronu powinien zawierać w swoim składzie pomidory w postaci świeżych pomidorów, pomidorów konserwowanych lub koncentratu pomidorowego. Sos pomidorowy można przygotować na wiele sposobów na przykład na ostro- tak jak do popularnych rurek penne all` arrabbiata, aromatycznie- jak sos do spaghetti lub na bardzo bogato czyli z dodatkiem warzyw i mięsa czyli dokładnie tak jak sławny i tradycyjny sos boloński. Dziś proponuję przepis do makaronu najprostszy z możliwych, i wcale nie chodzi mi o podkreślenie stopnia trudności. Potrzeba wykonania prostego sosu pomidorowego do makaronu wynikała z tego, że zrobiłam tak fantastyczny domowy, aromatyczny makaron ze świeżą bazylią i parmezanem, że całą skórą na ciele czułam, że potrzebuję tylko uzupełniającego kontrapunktu, bez fajerwerków tak, aby dać wybrzmieć mojemu makaronowi. W zupełnie innych okolicznościach zdecydowałabym się na przygotować zupełnie inny sos do makaronu- zawsze mam ochotę na sos pomidorowy z tuńczykiem. Na ten czas zapraszam Was na ucztę w postaci domowego makaronu z prostym sosem pomidorowym. To prawdziwy slow food, składający się z 5 składników, który jeśli zapragniecie skonsumować to albo sami go przygotujecie albo będziecie musieli wydatkować trochę monet, aby ktoś to zrobił dla Was. 

•Składniki•

 
składniki na sos
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Sos: na patelnię dodajcie oliwę (1) oraz całe ząbki czosnku (2), których zadaniem jest zaaromatyzować oliwę. Jeśli lubicie wyraziste smaki dodajcie również kapinkę ostrej oliwy lub płatków chilli (3).

Czosnek wolno przesmażcie, tak aby się nie przypalił. Po zaaromatyzowaniu oliwy, czosnek możecie usunąć lub pozostawić do końca przygotowywania sosu. W przepisie użyłam pomidorów bez skórki z puszki oraz świeżych pomidorów. Całość zmiksowałam. Dodajcie pomidory do oliwy (4). Do smaku dodajcie sól (5) oraz pieprz (6). Całość wolno gotujcie do momentu kiedy sos się zredukuje, stanie się gęsty i błyszczący od oliwy.

Ugotujcie makaron (7), jeśli macie ochotę spróbować jak smakuje domowy aromatyczny makaron z bazylią przepis na stronie Tapenda znajduje się TUTAJ. Gotowy makaron dodajcie do sosu (8), całość wymieszajcie (9). Danie podawajcie oprószone tartym parmezanem. Kieliszek czerwonego wina dopełni waszą ucztę. Serdecznie polecam.  

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE