PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-11-27

Przepis na pierniczki- świąteczne pierniki

Przepis na pierniczki- świąteczne pierniki
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 10 minut +pieczenie
Ilość porcji Ilość porcji: 10-20 sztuk
 
Przeczytaj również: Kurczak w sosie śmietankowym z ryżem curry

Dzień dobry smiley Skoro tu zajrzeliście to znaczy, że planujecie już święta i świąteczne wypieki. Proponuję Wam łatwiutki przepis na świąteczne pierniki, których wykonanie zajmie Wam przysłowiowe kilka chwil. Wystarczy, że do składników suchych dodacie składniki mokre, wyrobicie ciasto, rozwałkujecie je i wytniecie pierniki. Po 10 minutach pieczenia staniecie przed dylematem- jeść czy dekorować pierniki ? Każda opcja jest kusząca, zważywszy że pierniki są kruchutkie, pachną zniewalająco korzennymi przyprawami oraz cudnie wyglądają.
W dobry humor wprawią Was uśmiechnięte buźki “ pamperków”, aniołki, choinki i piękne duże gwiazdy. Jako że przepis znam a autopsji, polecam Wam jedno- ilość składników, które podałam w przepisie przemnóżcie razy dwa. Część pierników przeznaczcie dla celów konsumpcyjnych ( szybko zejdą), a resztę pierników pięknie udekorujcie i powieście je na choince. Wasze dzieci będą szczęśliwe, szczególnie jeśli razem z nimi zrobicie i udekorujecie pierniki. Wszystkie instrukcje dotyczące ciasta oraz dekoracji pierników znajdziecie poniżej. Z kolei unikalne wykrawaczki do pierników znajdziecie w ofercie marki GALICJA. Polecam- będziecie zadowoleni. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z realizacji tego przepisu.

•Składniki•

 
składniki na pierniki
 
 
składniki na lukier
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie pierników: pracę proponuję rozpocząć od roztopienia masła. Do miski dodajcie składniki suche: mąkę, kakao (1), sodę (2), przyprawę do pierników (3)

oraz cukier puder (4). Teraz dodajcie składniki mokre: przygotowane wcześniej masło (5), miód (6)

oraz jajko (7). Składniki wymieszajcie łyżką, następnie całość wyłóżcie na stolnicę i wyróbcie z nich jednolite ciasto (8). Stolnicę oprószcie mąką, ciasto rozwałkujcie na grubość 2-3 mm i wykrójcie pierniki (9) (10).

Pierniki połóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (11). Piecznie: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Pierniki muszą się piec 10 minut. Po wystudzeniu pierniki udekorujcie królewskim lukrem oraz kolorowymi pralinkami (12). Zajrzyjcie do przepisu na lukier królewski


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 
  1. Jeśli planujcie pierniki powiesić na choince, proponuję zrobić wykałaczką w pierniku małą dziurkę i piec pierniki wraz z wykałaczką, aby dziurka się nie zamknęła. W otworze umieśćcie mocowanie. 
  2. Upieczone pierniki przechowujcie w zamkniętym słoiku lub pojemniku.
  3. Do dekoracji pierników, oprócz lukru, polecam użyć również kolorowe pralinki, posypki i żelowe pisaki.   
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE