PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-09-10

Przystawka z kalmarów z parmezanem

Przystawka z kalmarów z parmezanem
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1,5h
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Zapiekana papryka z mięsem i serem mozzarella

Mam dla Was pyszny przepis na kalmary, którym będziecie naprawdę zachwyceni. Proponuję kalmary w cytrynowej emulsji z marchewką, selerem naciowym i kawałeczkami parmezanu. Tak przygotowane danie możne stanowić samodzielną przystawkę lub można je łączyć z innymi przystawkami wykonanymi na bazie ryb, owoców i warzyw. Jeśli poszukujecie inspirujących przepisów w tej kategorii proponuję abyście z menu głównego strony wybrali pozycję przystawki i przekąski, a następnie przepisy z kategorii ryby i owoce morza. Wbrew pozorom przepis jest prosty do wykonania. Jeśli dysponujecie mrożonymi kalmarami wystarczy je tylko rozmrozić, ugotować i dodać wskazane dodatki. Z kolei jeśli przepis przygotowujecie ze świeżych kalmarów wówczas musicie je najpierw starannie oczyścić. Instrukcję jak oczyścić kalmary znajdziecie na stronie Tapenda TUTAJ. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu. 

•Składniki•

 
składniki do gotowania
 
 
Składniki do sałatki
 
 
składniki na dressing
 
 

•Przygotowanie•

Gotowanie kalmarów: do wody dodajcie warzywa i przyprawy (1). Kiedy woda się zagotuje dodajcie oczyszczone kalmary (2) (3). Kalmary gotujcie do miękkości. Zajmie Wam to około 40-60 minut, w zależności od wielkości i gatunku.

Ugotowane kalmary, zarówno tuby oraz odnóża, pokrójcie na mniejsze kawałki (4) (5) (6).

Surowy seler naciowy pokrójcie na kawałeczki i dodajcie do kalmarów (7) (8) Marchew obierzcie z łupin i pokrójcie na cieniutkie paseczki lub zetrzyjcie na tarce (9).

x

Marchew również dodajcie do kalmarów (10). Dressing: do szklanki dodajcie oliwę, sok z cytryny (11) oraz sól i pieprz do smaku (12).

Dodajcie również świeżą lub mrożoną natkę pietruszki (13). Całość wymieszajcie do połączenia się składników i dodajcie do kalmarów (14). Na koniec przy pomocy noża lub obieraczki do warzyw zetnijcie płatki parmezanu (15). Sałatka jest gotowa do konsumpcji od razu po jej wykonaniu.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Jeśli sałatka będzie konsumowana nie od razu, wówczas nie dodawajcie parmezanu. Sałatkę przechowujcie w lodówce, a parmezan dodajcie do niej bezpośrednio przed konsumpcją.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE