PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-01-08

Pstrąg w pomarańczach

Pstrąg w pomarańczach
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Tort Lodowy

Patrzycie na fotografię, widzicie wolne od ości, głowy i skóry mięso pstrąga, kawałki smażonych pyrek z rozmarynem, cząstki słodkich pomidorów daktylowych i zadajecie sobie pytanie, gdzie są pomarańcza ? Odpowiadam- pomarańcza to sos, na którym tle- ryba wybrzmiewa całym swoim jestestwem. Sos jest wytrawny, wyrazisty w smaku, budowany krok po kroku. Mogę Was zapewnić, że to nie jest przepis na obrazek, tylko przepis który można wykorzystywać w codziennym menu, choć nie ukrywam, że “performans” jest tak znakomity, że nie zaszkodzi wpisać go na listę przepisów okolicznościowych. 
Jeśli śledzicie moje przepisy na ryby, to wiecie, że metoda którą wykorzystuję wpisuje się w pewne standardy, czyli gotowana ryba, obojętnie jaka, byle aby zmieściła się na patelnię, warzywo przewodnie i zjawiskowe dodatki. Nie potrafię sobie odmówić przygotowania do takiej kolacji kilku ziemniaków smażonych na szybko i aromatyzowanych rozmarynem, tymiankiem lub prostym majerankiem. Spróbujcie, a przekonacie się się sami, że ta metoda na ryby jest warta zachodu. Gwarantuję, że będziecie się głaskać po brzuszku. Przepis na smażone ziemniaki na szybko znajduje się TUTAJ. Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przepis proponuję rozpocząć od przygotowania składników. Pomidorki daktylowe ( zawsze słodkie) pokrójcie na połówki (1). Pomarańczę sparzcie dwukrotnie gorącą wodą aby pozbyć się z nich konserwantów. Z jednej połowy pomarańczy zetnijcie skórkę, z kolei drugą połówkę pokrójcie w plastry, a następnie w kawałki (2) (3).

Szalotkę obierzcie z łupin i pokrójcie wzdłuż na piórka (4). Przygotowanie ryby: pstrąga znakomicie oczyśćcie, nie szczędźcie trudu na dokładne oczyszczenie pokrytej śluzem skórki. Ryb morskich nie solę, pstrąg rybą morską nie jest, zatem proponuję oprószyć wnętrze ryby solą (5). Włóżcie do środka ryby aromatyczny rozmaryn i czosnek (6).

Przygotowanie sosu: na patelnię dodajcie oliwę, szalotkę, pomidory i płatki papryki (7). Kiedy oliwa będzie gorąca dodajcie białe wino (8). Do smaku dodajcie sól (9).

Całość duście przez kilka chwil, a następnie dodajcie przygotowane wcześniej kawałeczki pomarańczy oraz sok wyciśnięty z tej połówki pomarańczy, z której pozyskaliście wcześniej skórkę ( 10) (11). Teraz dodajcie wodę (12).

Kontynuujcie dusznie pod przykryciem do momentu kiedy sos się zredukuje i nabierze smaku. Spróbujcie i przekonajcie się, że tak faktycznie jest (13). Teraz zawartość patelni odsuńcie na boki i włóżcie na patelnię pstrąga (14). Pstrąg musi się gotować pod przykryciem przez 10 minut (15). W połowie tego czasu rybę obróćcie na drugą stronę. Ugotowaną rybę wyfiletujcie. Instrukcja krok po kroku jak filetować ryby znajduje się  na tronie Tapenda TUTAJ. Czyste filety ułóżcie na talerze, polejcie je wytworzonym sosem, dodajcie kilka kawałeczków skórki pomarańczowej i dodajcie smażone ziemniaki.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE