PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2018-06-10

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: ok. 20 sztuk
 
Przeczytaj również: Limoncello- nalewka cytrynowa

Na smaczny obiad proponuję Wam przygotować gotowane pulpeciki w zabielanym sosie pomidorowym. Pulpety podałam z mizerią oraz kopytkami. Obiad- paluszki lizać laugh
Do pulpetów dodałam wędzoną paprykę, która nadała im niepowtarzalny smak. Polecam wypróbować tą przyprawę, którą już teraz bez problemu nabędziecie w sieciach handlowych. Obiad tak przygotowany z pewnością zasmakuje Waszym dzieciom, które kochają lawę zabielonego śmietaną sosu.
Pulpety według tego przepisu są mięciutkie, a jeśli okazałoby się w czasie ich przygotowania, że są nawet zbyt miękkie- co wyczujecie w rękach- dodajcie wówczas do masy na pulpety 2-3 łyżki tartej bułki. Przepis nie jest trudny i każdemu on wyjdzie. Serdecznie zapraszam na jego szczegóły oraz na FILM z mojej kuchni.

•Składniki•

 
składniki na pulpety
 
 
składniki na sos pomidorowy
 
 
składniki na mizerię
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie pulpetów proponuję rozpocząć od pokrojenia w kostkę cebuli i jej zeszklenia na tłuszczu. Tak przygotowaną cebulę dodajcie do mielonego mięsa drobiowego – z kurczaka lub indyka (1). Dodajcie pozostałe składniki przepisu do mięsa (2) (3).

Bułkę namoczcie w zimnym mleku, po chwili ją odciśnijcie i również dodajcie ją do mięsa (4). Całość wyróbcie do połączenia się składników i uformujcie pulpety. Przygotujcie wywar warzywny. Wlejcie go na patelnię i doprowadźcie go do zagotowania- dodajcie przygotowane pulpety (5). Pulpety gotujcie pod przykryciem przez 15-20 minut. W połowie czasu gotowania obróćcie pulpety na drugą stronę (6). Po wskazanym czasie pulpety usuńcie z patelni.

Przygotowanie sosu: do wywaru w którym gotowały się pulpety dodajcie koncentrat pomidorowy oraz śmietanę (7) (8). Sos zredukujcie do pożądanej konsystencji, doprawcie go w razie potrzeby i dodajcie do niego ugotowanie pulpety. Na koniec dodajcie jeszcze natkę poszatkowanej pietruszki (9)

Przygotowanie mizerii: do miski dodajcie wszystkie składniki przepisu na mizerię, całość zamieszajcie i włóżcie do lodówki, aby smaki się przegryzły (10) (11). Ugotujcie kopytka (12). Jeśli moja propozycja się Wam podoba, podawajcie pulpety w sosie pomidorowym z mizerią i kopytkami.


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE