PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-12-06

Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 2h
Ilość porcji Ilość porcji: 10 sztuk
 
Przeczytaj również: Wieniec drożdżowy z makiem

Zapraszam Was na klasyczny przepis na pulpety w sosie koperkowym. Pulpety wykonałam z mięsa drobiowego, w tym przypadku z indyka, które po doprawieniu i uformowaniu ugotowałam w wywarze który specjalnie na te okazję przygotowałam z warzyw. Doprawiony wywar, zaciągnięty kwaśną śmietaną z dodatkiem koperku można było jeść łyżkami, taki był dobry.
Z 500 g mięsa wyszło mi ok. 15 sztuk pulpetów z czego ok. 10 przygotowałam w sosie koperkowym, resztę w sosie pomidorowym. Przepis znajduje się TUTAJ. Oba przepisy są absolutnie rewelacyjne i zachęcam do wypróbowania obu. Tymczasem zapraszam na przepis na pulpety w sosie koperkowym.

•Składniki•

 
składniki na pulpety
 
 
składniki na sos
 
 

•Przygotowanie•

Ugotujcie aromatyczny wywar warzywny (1). Przepis krok po kroku jak ugotować wywar znajduje się na stronie Tapenda TUTAJ. Gotowy wywar przefiltrujcie przez sitko (2). Przygotowanie pulpetów: cebulę obierzcie z łupin, pokrójcie w kostkę i przesmażcie ją do miękkości na oleju (3).

Do mielonego mięsa dodajcie jajko (4), odciśniętą czerstwą bułkę, namoczoną wcześniej w mleku (5) i czosnek (6).

Pulpety doprawcie do smaku mielonym pieprzem (7), solą (8) i jeśli chcecie dodajcie również do masy mięsnej poszatkowany koperek (9).

Na końcu dodajcie usmażoną cebulkę (10). Wszystkie składniki dobrze wymieszajcie i uformujcie pulpety (11) (12).

Zagotujcie wywar, dodajcie do niego pulpety i ugotujcie je (13). Przygotowanie sosu: ugotowane pulpety wyjmijcie z wywaru. Odmierzcie około ¾ kubka wywaru, dodajcie śmietanę i mąką. Składniki dobrze wymieszajcie i dodajcie do pozostałej ilości wywaru (14). Wymieszajcie sos rózgą, chwilę pogotujcie, dodajcie koperek (15), doprawcie całość do smaku i z powrotem włóżcie do sosu pulpety. Gotowe.  

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 
  1. Aby prace się nie skumulowały, polecam podzielić przygotowanie przepisu na etapy i tak, w pierwszym etapie przygotujcie wywar. Gotowy wywar możecie zamrozić i użyć go dopiero wtedy kiedy będziecie przygotowywać pulpety w sosie koperkowym.
  2. Jeśli masa na pulpety jest mało zwarta, wystarczy dodać do niej tartej bułki.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE