PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-10-07

Pumpkin Pie

Pumpkin Pie
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1h
Ilość porcji Ilość porcji: forma średnica 24 cm
 
Przeczytaj również: Zapiekane pomidory z bułką tartą i kaparami

Zapraszam Was na oryginalną tartę dyniową Pumpkin Pie. Przepis na ciasto dyniowe w tej postaci wywodzi się z tradycji anglosaskiej i przygotowywane jest na okoliczność Halloween i Dnia Dziękczynienia.
Głównym składnikiem przepisu jest dynia. Kasia, znów dynia powiecie !!! Faktycznie, ostatnio podrzucam Wam trochę przepisów na dynię i piszę, że dynia posiada potencjał, pod warunkiem  że podjedzie się do dyni z właściwej strony wink
Jaka jest właściwa strona ?
Przy okazji publikacji każdego przepisu na dynię, podkreślam, że dynia wymaga perfum. W tym kontekście uważam, że oryginalny przepis na ciasto dyniowe Pumpkin Pie jest mistrzostwem świata. Po dodaniu do dyni imbiru, cynamonu i gałki muszkatołowej, zwykła- pozbawiona wyrazu dynia, nabiera takiego aromatu i smaku, że kubki smakowe i nos szaleją. Przetestujcie to sami. Jeśli macie ochotę zobaczyć wszystkie przepisy na dynię, które znajdują się na stronie Tapenda, wystarczy kliknąć TUTAJ.
Tartę dyniową Pumpkin Pie wykonałam na bazie ciasta półkruchego. Wymyśliłam sobie, że warstwa ciasta musi być cieniutka, co widzicie również na zdjęciach. Jeśli lubicie poczuć na zębie więcej ciasta, nie ma nic prostszego, po prostu, dla wskazanego w przepisie wymiaru formy, pomóżcie składniki na ciasto x 2. Jeśli potrzebujcie dostosować ilość ciasta do swoich potrzeb, proponuję zajrzeć do instrukcji o przelicznikach form.     

Przepis na Pumpkin Pie jest łatwiutki i z moimi instrukcjami każdemu się uda. Zapraszam serdecznie na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 
składniki na ciasto półkruche
 
 
składniki na nadzienie dyniowe
 
 

•Przygotowanie•

Dynię obierzcie ze skórki, pokrójcie na mniejsze kawałki i odważcie wskazaną w przepisie jej ilość (1) (2). Miąższ dyni możecie ugotować w odrobinie wody, ugotować na parze lub upiec w piekarniku. Ja ugotowałam dynię na parze (3). Potrzebne jest około 15-20 minut. Zerknijcie również niżej- do działu Porady Tapenda, w którym znajdzenie porady na temat pieczenia i gotowania dyni. .

W czasie, kiedy dynia się gotujcie/ piecze- przygotujcie ze wskazanych składników ciasto półkruche. Zerknijcie na wszystkie instrukcje na temat jak sprawnie zrobić ciasto półkruche. Gotowe ciasto rozwałkujcie i ułóżcie w formie na tartę wysmarowanej masłem i oprószoną mąką (4). Surowe ciasto włóżcie do lodówki. Nadzienie: ugotowaną lub upieczoną dynię rozgniećcie przy pomocy widelca i puree z dyni przełóżcie do garnka (5). Teraz do dyni dodajcie cukier (6)

oraz wszystkie wymienione przyprawy, czyli imbir, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sól (7) (8). Na końcu dodajcie śmietanę i całość wymieszajcie przy pomocy rózgi (9).

Na końcu wybijcie jajka i znów całość wymieszajcie rózgą. Nadzienie jest teraz bardzo rzadkie. Zatem garnek umieśćcie na palniku i całość zredukujcie do gęstej konsystencji . Od momentu zagotowania wystarczy około 5 minut, aby zredukować konsystencję. Pieczenie: nastawcie piekarnik na 150 stopni. Włóżcie do piekarnika formę wyłożoną ciastem półkruchym. Ciasto musi się piec przez 10-15 minut lub do momentu kiedy się zarumieni. Teraz wyjmijcie ciasto z piekarnika i dodajcie przygotowanie nadzienie (10) (11). Piekarnik nastawcie na 180 stopni. Włożcie tartę do piekarnika. Tarta musi się piec przez 40 minut (12). Gotową tartę pozostawcie do wystudzenia.  


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 
  1. Aby upiec dynię: kawałki dyni, obrane ze skórki i bez pestek, ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dynie włóżcie do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Dynia musi się piec przez około 20 minut lub do momentu kiedy stanie się miękka. 
  2. Aby ugotować dynię: kawałki dyni bez skórki i pestek zalejcie wodą do wysokości 3/4 wsadu. Gotujcie dynię na wolnym ogniu do momentu kiedy stanie się miękka. Zajmie Wam to około 10-15 minut.   
  3. Aby ugotować dynię na parze: kawałki dyni bez skórki i pestek umieśćcie w naczyniu do gotowania na parze. Alternatywą jest umieszczenie kawałków dyni na sitku przeznaczonym do gotowania na parze, umieszczeniu sitka w garnku i dodaniu odrobiny wody. Po 15 minutach gotowania pod przykryciem dynia stanie się miękka. 
  4. Tradycyjnie tartę dyniową Pumpkin Pie podaje się z kleksem bitej śmietany. Nie ma co ukrywać, wizualnie deser zyskuje na urodzie, poza tym kleks bitej śmietany jest wartością dodaną do deseru. Po prostu rozpusta.  Polecam.
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE