PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-11-10

Pyszny gulasz wołowy

Pyszny gulasz wołowy
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 3 h
Ilość porcji Ilość porcji: 6-8 porcji
 
Przeczytaj również: Salsa truflowa z tuńczykiem

Dziś proponuję Wam gulasz wołowy z południowego Tyrolu, a dokładnie z okolic Bolzano. Gulasz jest naprawdę przesmaczny. Wolno duszony gulasz z dodatkiem cebuli i przypraw charakteryzuje się pięknym aromatem i kolorem. Już podczas gotowania, zapachy przyprawiają o zawrót głowy.
Skład gulaszu różni się od tego do którego my Polacy przywykliśmy. Jestem otwarta na wszystkie nowości, ale ilość cebuli mnie zaniepokoiła. Nakreśliłam krzyż w powietrzu, założyłam okulary ochronne, ponieważ zawsze płaczę kiedy obieram cebulę i ruszyłam w nieznane. Odnosząc się do korzeni przepisu, to właściwie rzuciłam się w przepaść z wierzchołka wysokich Alp. Lądowanie było bardzo miękkie i już w krótkim czasie, w całym mieszkaniu, rozchodził się bardzo miły zapach gulaszu. Ośmielona tym rezultatem dodałam do gara skórkę z cytryny. Oryginalny przepis na gulasz z Bolzano przewiduje dodatek aromatycznej skórki cytrynowej, która nadaje daniu włoskiego sznytu. Pamiętać musimy, że traktujemy o południowym Tyrolu, czyli rejonie położonym po włoskiej stronie Alp, zatem akcent włoski w tym przepisie nie powinien dziwić. Proponuję nie pomijać skórki cytrynowej, to taka kropka nad " i".
Gulasz podałam z kluskami śląskimi oraz z kapustą po wielkopolsku, czyli po bambersku. Można by rzec, że to europejski fusion- bardzo piękny. Polecam i zapraszam na szczegóły przepisu na pyszny gulasz wołowy. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Wołowinę pokrójcie na kawałki i szybko ją usmażcie z każdej strony na ostrym ogniu (1). Wołowinę usuńcie z patelni. Na tym co pozostało na patelni po smażeniu wołowiny uduście do miękkości cebulę (2). W razie konieczności dodajcie olej. Miękką cebulę dodajcie do garnka (3).

Dodajcie również usmażoną wołowinę (4). Dodajcie sól i pieprz (5) (6)

oraz słodką paprykę (7). Całość wymieszajcie i dodajcie wino oraz ocet (8) (9). Zaczekajcie, aż alkohol wyparuje.

Dodajcie gorącą wodę w takiej ilości, aby przykrywała ona wsad (10). Całość przykryjcie pokrywką i wolno duście do miękkości mięsa ( 11). W razie konieczności dodajcie wodę. Etap duszenia zajmie Wam to około 2-3 godzin. W połowie tego czasu dodajcie czosnek pokrojony w kostkę, liście laurowe (12)

oraz kminek, majeranek oraz skórkę z cytryny (13) (14) (15). Kiedy wołowina będzie mięciutka, kończy się czas gotowania. W razie potrzeby doprawcie gulasz przyprawami wyróżnionymi w spisie składników i pozostawcie gulasz na kilka godzin do przegryzienia się smaków. Gotowe.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 
  1. Cytrynę przed starciem skórki, wyparzcie przynajmniej dwukrotnie w gorącej wodzie, aby pozbyć się konserwantów.
  2. Gulasz bez problemu możecie zamrozić i podać go wtedy kiedy przyjdzie Wam na niego ochota.
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE