PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-11-10

Pyszny gulasz wołowy

Pyszny gulasz wołowy
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 3 h
Ilość porcji Ilość porcji: 6-8 porcji
 
Przeczytaj również: Tradycyjny Sos Boloński Ragu

Dziś proponuję Wam gulasz wołowy z południowego Tyrolu, a dokładnie z okolic Bolzano. Gulasz jest naprawdę przesmaczny. Wolno duszony gulasz z dodatkiem cebuli i przypraw charakteryzuje się pięknym aromatem i kolorem. Już podczas gotowania, zapachy przyprawiają o zawrót głowy.
Skład gulaszu różni się od tego do którego my Polacy przywykliśmy. Jestem otwarta na wszystkie nowości, ale ilość cebuli mnie zaniepokoiła. Nakreśliłam krzyż w powietrzu, założyłam okulary ochronne, ponieważ zawsze płaczę kiedy obieram cebulę i ruszyłam w nieznane. Odnosząc się do korzeni przepisu, to właściwie rzuciłam się w przepaść z wierzchołka wysokich Alp. Lądowanie było bardzo miękkie i już w krótkim czasie, w całym mieszkaniu, rozchodził się bardzo miły zapach gulaszu. Ośmielona tym rezultatem dodałam do gara skórkę z cytryny. Oryginalny przepis na gulasz z Bolzano przewiduje dodatek aromatycznej skórki cytrynowej, która nadaje daniu włoskiego sznytu. Pamiętać musimy, że traktujemy o południowym Tyrolu, czyli rejonie położonym po włoskiej stronie Alp, zatem akcent włoski w tym przepisie nie powinien dziwić. Proponuję nie pomijać skórki cytrynowej, to taka kropka nad " i".
Gulasz podałam z kluskami śląskimi oraz z kapustą po wielkopolsku, czyli po bambersku. Można by rzec, że to europejski fusion- bardzo piękny. Polecam i zapraszam na szczegóły przepisu na pyszny gulasz wołowy. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Wołowinę pokrójcie na kawałki i szybko ją usmażcie z każdej strony na ostrym ogniu (1). Wołowinę usuńcie z patelni. Na tym co pozostało na patelni po smażeniu wołowiny uduście do miękkości cebulę (2). W razie konieczności dodajcie olej. Miękką cebulę dodajcie do garnka (3).

Dodajcie również usmażoną wołowinę (4). Dodajcie sól i pieprz (5) (6)

oraz słodką paprykę (7). Całość wymieszajcie i dodajcie wino oraz ocet (8) (9). Zaczekajcie, aż alkohol wyparuje.

Dodajcie gorącą wodę w takiej ilości, aby przykrywała ona wsad (10). Całość przykryjcie pokrywką i wolno duście do miękkości mięsa ( 11). W razie konieczności dodajcie wodę. Etap duszenia zajmie Wam to około 2-3 godzin. W połowie tego czasu dodajcie czosnek pokrojony w kostkę, liście laurowe (12)

oraz kminek, majeranek oraz skórkę z cytryny (13) (14) (15). Kiedy wołowina będzie mięciutka, kończy się czas gotowania. W razie potrzeby doprawcie gulasz przyprawami wyróżnionymi w spisie składników i pozostawcie gulasz na kilka godzin do przegryzienia się smaków. Gotowe.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 
  1. Cytrynę przed starciem skórki, wyparzcie przynajmniej dwukrotnie w gorącej wodzie, aby pozbyć się konserwantów.
  2. Gulasz bez problemu możecie zamrozić i podać go wtedy kiedy przyjdzie Wam na niego ochota.
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE