PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-01-02

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 10
 
Przeczytaj również: Makaron z grzybami i białą kiełbasą

Dziś zapraszam Was na klasyczny przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami. Deser jest niezmiernie prosty do wykonania i każdy poradzi sobie z przepisem. Trochę mieszania, trochę ubijania i trochę czekania. Ponieważ traktujemy o cieście drożdżowym należy się uzbroić w cierpliwość. Jednak już po około godzinie pulchne ciasto wystarczy ułożyć na rozgrzanym oleju i już tylko sekundy dzielą od uczty. Proponuję najlepszą wersję racuchów dla łasuchów czyli racuchy z jabłkami, oprószone cukrem pudrem oraz cynamonem. Jabłka kochają cynamon dlatego nie pomijajcie tego składnika. To co, idziemy do kuchni ? Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 
składniki na zaczyn
 
 
składniki na ciasto
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Zaczyn: połączcie drożdże, cukier i letnie mleko (1). Całość rozmieszajcie, tak aby drożdże się rozpuściły i dodajcie mąkę (2). Zaczyn wymieszajcie i pozostawcie na 15-20 minut. W tym czasie drożdże się aktywują. Nie spodziewajcie się wzrostu zaczynu ( zbyt mało mąki), maksymalnie na powierzchni zaczynu pojawią się liczne pęcherzyki powietrza. Ciasto właściwe: wybijcie jajko (3),

dodajcie cukier i ubijcie jajko z cukrem przy pomocy miksera (4). Teraz dodajcie mąkę (5), zaczyn (6) i wymieszajcie składniki do momentu kiedy pojawią się w cieście pęcherzyki powietrza.

Jabłka obierzcie z łupin, pokrójcie w kostkę i połączcie z ciastem (7) (8). Ciasto przykryjcie talerzem i pozostawicie do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto przed wyrośnięciem- konsystencja gęstego ciasta naleśnkowego (9).

Ciasto po wyrośnięciu (10). Na patelni rozgrzejcie olej. Przy pomocy łyżki nałóżcie porcję ciasta (11). Usmażcie racuchy z obu stron (12) i wyłóżcie gotowe racuchy na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Teraz na sitku wymieszajcie cukier z cynamonem i oprószcie racuchy. Gotowe.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE