PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-05-23

Risotto z dynią i szparagami

Risotto z dynią i szparagami
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką

Cała trudność, aby wykonać risotto z dynią i szparagami polega na tym, że czas zbiorów  szparagów przypada na wiosnę, a czas zbiorów dyni na późne lato i jesień. Oczywiście rozwiązaniem tego problemu jest zamrażalnik i właśnie takiego rozwiązania ja używam i Wam również serdecznie polecam zamrozić na tzw. ZAŚ gotowy miąższ z dyni oraz surowe szparagi. Połączenie ryżu, dyni, szparagów i parmezanu mnie bardzo smakuje. Tak jak już pisałam niejednokrotnie, najlepiej do dań wytrawnych używać również wytrawnych gatunków dyni. Ponadto, polecam dodać składniki, które spowodują, że risotto z dynią stanie się bardziej wyraziste w smaku. Ja na przykład zrobiłam ten przepis na bazie oliwy aromatyzowanej ostrą papryką, płatki papryki można dodać również do ryżu podczas gotowania. Innym osobom być może bardziej przypadnie do gustu szczypta gałki muszkatołowej. Należy po prostu sprawdzić i wybrać, co komu bardziej smakuje. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Proponuję rozpocząć od przygotowania gorącego wywaru. Następnie cebulę oraz czosnek obierzcie z łupin. Ja cebulę kroję w kostkę, z kolei czosnek przekrawam tylko wzdłuż (1). Na patelnie dodajcie oliwę (2) oraz przygotowane warzywa (3) i przesmażcie je przez chwilę.

Kiedy cebula stanie się szklista dodajcie ryż (4) oraz wino (5) i poczekajcie aż wino odparuje. Po tym czasie rozpocznijcie dodawać gorący wywar (6) i dodawajcie go za każdym razem kiedy wywar zostanie wchłonięty przez ryż. 

Po drugiej dolewce wywaru dodajcie przygotowane puree z dyni (7) i kontynuujcie dodawanie wywaru (8). Gotujcie ryż do miękkości pamiętając o częstym mieszaniu (9).

5 minut przed końcem gotowania dodajcie kawałki surowych szparagów (10). Wszystkie składniki wymieszajcie (11) i doprawcie do smaku (12). Ja lubię kiedy risotto ma lekko płynną konsystencję, zatem tak kombinuje, aby wywaru nie wygotować zbyt mocno. Porcję risotto podawajcie ze startym parmezanem.
 laugh
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Do przygotowania risotto użyłam mrożony miąższ dyni który w kawałkach upiekłam do miękkości w piekarniku i zmiksowałam na gładką masę. Wykorzystując świeży miąższ z dyni, zamiast pieczenia, można również  pokroić go na kawałeczki, dodać trochę wody i ugotować do miękkości. W zależności od gatunku dyni aby masa była się gładka, miąższ wymaga użycia miksera.     

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE