PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-04-26

Risotto z groszkiem

Risotto z groszkiem
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Szybkie ciastka z Nutellą

Risotto z groszkiem to moja propozycja lekkiego dania na obiad lub na kolacje. Wcześniej proponowałam Wam już przepisy na risotto z groszkiem w sosie pomidorowym oraz risotto z groszkiem i pieczarkami.

Przygotowanie risotto zajmie Wam również niewiele czasu, gdyż można je przygotować z półproduktów. Tym razem proponuję zabarwić lekko risotto na zielono. Aby to wykonać, wystarczy cześć groszku zmiksować na puree przy pomocy blendera i dodać puree do ryżu w czasie gotowania. Do przygotowania risotto z groszkiem możecie użyć zarówno wywaru warzywnego lub na przykład wywaru warzywno drobiowego. W każdym przypadku danie Wam wyjdzie. Gotowe risotto podawajcie z fura startego Parmezanu. Delikatne danie powinno Wam smakować. Polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Prace proponuję rozpocząć od przygotowania aromatycznego wywaru. Następnie cebulę pokrójcie w kostkę i zeszklijcie ją na oliwie (1) (2). Teraz dodajcie ryż (3).

Po kilku minutach dodajcie białe wino i zaczekajcie do momentu kiedy się wygotuje (4). Rozpocznijcie dodawać do risotto porcje wywaru (5). Dodawajcie wywar za każdym razem kiedy wywar zostanie wchłonięty przez ryż. Pamiętajcie o mieszaniu risotto. Kiedy ryż będzie już prawie gotowy, dodajcie do niego 2/3 ilości groszku (6)

oraz puree wykonane z 1/3 ilości groszku i części wody w której groszek był konserwowany (7). Do smaku dodajcie pieprz oraz sól (8) (9). Risotto z groszkiem jest gotowe.   

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE