PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Risotto z owocami morza

Risotto z owocami morza
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 50 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Makaron Carbonara ze Szparagami

Chciałbym się podzielić przepisem na doskonałe risotto z owocami morza. Jestem pewna, że osoby które wypróbują ten przepis na risotto będą już zawsze używać tej receptury. Do przygotowania risotto z owocami morza koniecznym jest przygotowanie wywaru rybnego lub wywaru z małży. Ja zazwyczaj używam aromatycznego wywaru, który powstaje podczas gotowania omułków. Przepis znajduje się TUTAJ. Aby przygotować risotto z owocami morza dla 2 osób potrzebne jest około ¾ litra wywaru. Aby uzyskać taką ilość wywaru potrzebne jest około 2 kg małży. Wywar uzyskany z małży to nic innego jak woda morska. W czasie gotowania risotto woda odparowuje co doprowadza do koncentracji soli. Zatem jeśli wasz wywar jest mocno słony, a sól jest szczególnie wyczuwalna, kiedy wywar jest zimny, polecam do takiego wywaru z małży dodać wodę. W przeciwnym wypadku wasze risotto może okazać się przesolone. Dobór owoców morza jest dowolny. Można dodać również ryby. Reguła jest jedna- należy do risotto dodawać owoce morza zaczynając od tych, które wymagają najdłuższego czasu obróbki termicznej. W praktyce oznacza to, że najpierw dodajemy kalmary, ośmiorniczki, a na samym końcu skorupiaki, czyli na przykład krewetki. Ryby wymagają również krótkiego czasu gotowania, a zatem należy je również dodać pod koniec gotowania.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Na początku oczyśćcie krewetki (1): odrwijcie głowę (2), usuńcie pancerzyk (3). 

Na grzbiecie wykonajcie nacięcie (4) (5) i usuńcie jelito (6).

Oczyszczone krewetki (7). Do średnio rozgrzanej oliwy dodajcie szalotkę (8). Poczekajcie aż się zeszkli. Następnie dodajcie ryż, przesmażcie go przez 1 minutę (9).

Następnie dodajcie wino i zaczekajcie aż odparuje (10). Wtedy zacznijcie dodawać ciepły wywar (11). Risotto gotujcie wolno, często mieszając i dodawajcie wywar za każdym razem, kiedy ten się wygotuje. Risotto powinno posiadać kremową i luźną konsystencję (12). 

Około 5-7 minut przed końcem gotowania dodajcie do risotto małże (13). Przez ten czas małże się otworzą i ugotują. Ok. 3 minuty przed końcem gotowania dodajcie krewetki (14). Przed podaniem dodajcie natkę zielonej pietruszki. Risotto gotowe (15).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE