PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Risotto z owocami morza

Risotto z owocami morza
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 50 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Stek wieprzowy

Chciałbym się podzielić przepisem na doskonałe risotto z owocami morza. Jestem pewna, że osoby które wypróbują ten przepis na risotto będą już zawsze używać tej receptury. Do przygotowania risotto z owocami morza koniecznym jest przygotowanie wywaru rybnego lub wywaru z małży. Ja zazwyczaj używam aromatycznego wywaru, który powstaje podczas gotowania omułków. Przepis znajduje się TUTAJ. Aby przygotować risotto z owocami morza dla 2 osób potrzebne jest około ¾ litra wywaru. Aby uzyskać taką ilość wywaru potrzebne jest około 2 kg małży. Wywar uzyskany z małży to nic innego jak woda morska. W czasie gotowania risotto woda odparowuje co doprowadza do koncentracji soli. Zatem jeśli wasz wywar jest mocno słony, a sól jest szczególnie wyczuwalna, kiedy wywar jest zimny, polecam do takiego wywaru z małży dodać wodę. W przeciwnym wypadku wasze risotto może okazać się przesolone. Dobór owoców morza jest dowolny. Można dodać również ryby. Reguła jest jedna- należy do risotto dodawać owoce morza zaczynając od tych, które wymagają najdłuższego czasu obróbki termicznej. W praktyce oznacza to, że najpierw dodajemy kalmary, ośmiorniczki, a na samym końcu skorupiaki, czyli na przykład krewetki. Ryby wymagają również krótkiego czasu gotowania, a zatem należy je również dodać pod koniec gotowania.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Na początku oczyśćcie krewetki (1): odrwijcie głowę (2), usuńcie pancerzyk (3). 

Na grzbiecie wykonajcie nacięcie (4) (5) i usuńcie jelito (6).

Oczyszczone krewetki (7). Do średnio rozgrzanej oliwy dodajcie szalotkę (8). Poczekajcie aż się zeszkli. Następnie dodajcie ryż, przesmażcie go przez 1 minutę (9).

Następnie dodajcie wino i zaczekajcie aż odparuje (10). Wtedy zacznijcie dodawać ciepły wywar (11). Risotto gotujcie wolno, często mieszając i dodawajcie wywar za każdym razem, kiedy ten się wygotuje. Risotto powinno posiadać kremową i luźną konsystencję (12). 

Około 5-7 minut przed końcem gotowania dodajcie do risotto małże (13). Przez ten czas małże się otworzą i ugotują. Ok. 3 minuty przed końcem gotowania dodajcie krewetki (14). Przed podaniem dodajcie natkę zielonej pietruszki. Risotto gotowe (15).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE