PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-09-17

Risotto z tuńczykiem i sercówkami

Risotto z tuńczykiem i sercówkami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Ciasto marchewkowe z mascarpone

Zapraszam na przepis na risotto o smaku morza, które można wykonać z tego co macie w lodówce, bez potrzeby pójścia do sklepu rybnego. Do przygotowania tego pysznego risotto potrzebujecie, oprócz oczywistego ryżu i kilku innych podstawowych składników- puszkę tuńczyka w oleju lub w sosie własnym, słoiczek sercówek w zalewie, fileciki anchois w oleju, kapinkę białego wina, bulion warzywny i natkę pietruszki. Wszystkie wymienione składniki znajdziecie na półkach sklepowych, nawet w popularnych sieciówkach. A zatem do działa- kolacja przecież sama się nie zrobi angel Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu krok po kroku.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Wykonanie risotto proponuje rozpocząć od przygotowania składników. Przygotujcie ciepły wywar warzywny. Cebule obierzcie z łupin i pokrójcie ją w kostkę (1). Fileciki anchois pokrójcie na mniejsze kawałki, dzięki czemu będzie je łatwiej rozpuścić na patelni (2). Teraz na patelnię dodajcie oliwę. Ja połączyłam oliwę pikantną ze zwykłą oliwą z oliwek (3).  

Następnie na patelnie dodajcie cebulę a po chwili również anchois (4) (5). Aby powstrzymać na chwile proces smażenia i rozpuścić anchois, dodajcie wodę lub wino (6). W razie potrzeby rozetrzyjcie fileciki na dnie patelni używając drewnianiej łyżki.

Kiedy woda odparuje dodajcie ryż (7), a po chwili również wino (8) i zaczekajcie do momentu kiedy wino również się wygotuje- wtedy rozpocznijcie dodawać ciepły bulion (9). Dodawajcie ciepły bulion za każdym razem, kiedy zostanie on wchłonięty przez ryż.

Najlepiej jeśli risotto będzie mieć taką konsystencje (10). Kiedy ryż będzie już miękki, dodajcie do niego odsączone z zalewy sercówki (11). Risotto doprawcie do smaku solą i pieprzem (12).

Tuńczyka odsączcie z oleju i dodajcie go do risotto (14). Na samym końcu dodajcie natkę pietruszki świeżej lub mrożonej. Całość wymieszajcie- gotowe (15).  

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Fileciki anchois- serdele są obowiązkowym składnikiem risotto o smaku morskim. Anchois w połączeniu z warzywnym wywarem utworzy „oszukany” wywar rybny.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE