PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2018-11-06

Rogale Marcińskie

Rogale Marcińskie
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: ok. 3 h
Ilość porcji Ilość porcji: 12 sztuk
 
Przeczytaj również: Bruschetta z pomidorami, oliwkami i serem mozzarella

Szczerze powiedziawszy 11 listopada to kojarzy mi się najbardziej z Rogalami Marcińskimi. Trudno się dziwić- z Poznania nadaję, a tu o tej porze roku trwa prawdziwy festiwal rogali. Dzielę się również z Wami moim przepisem na Rogale Marcińskie. Ciasto na rogale wykonuję z ciasta drożdżowego i łączę je z ciastem francuskim, i w ten cwany sposób otrzymuje ciasto półfrancuskie.
Farsz to mieszanka orzechów laskowych, włoskich, rodzynek oraz migdałów, skórki cytrynowej, masła i cukru. Kiedy wykonywałam ten przepis niestety nie dostałam białego maku, ale mogę Wam zagwarantować, że tak przygotowany farsz smakuje tak jak farsz prawdziwych Rogali Marcińskich. Przygotowanie przepisu wymaga poświęcenia mu trochę czasu, jednak rezultat osładza z nawiązką ten czas spędzony nad ich przygotowaniem. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z realizacji tego przepisu.

•Składniki•

 
składniki na rogale
 
 
składniki na nadzienie
 
 
składniki na lukier
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie zaczynu: drożdże rozkruszcie, dodajcie cukier i letnie mleko (1). Całość wymieszajcie do rozpuszczenia się drożdży i zostawcie zaczyn na ok. 20-30 minut. W tym czasie rozpuście masło. Ciasto właściwe: do miski wsypcie mąkę, zaczyn (2) (3),

rozpuszczone masło oraz żółtka (4) (5). Składniki wymieszajcie, a następnie wyłóżcie na stół i wyróbcie elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto ponownie umieśćcie w misce, przykryjcie ręcznikiem i pozostawcie ciasto do wyrośniecie na ok. 90 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkujcie na wymiar odpowiadający wielkości ciasta francuskiego. Wyłóżcie na ciasto drożdżowe ciasto francuskie, ewentualny wystający naddatek ciasta drożdżowego odetnijcie (6)

Ciasto ułóżcie krótszym bokiem równolegle do siebie i rozwałkujcie je na ok.1 cm (7) (8). Następnie złóżcie je na 3 warstwy (9).  

Ciasto obróćcie znów krótszym bokiem równolegle do siebie (10) i ponownie je rozwałkujcie i ponownie złóżcie na 3 warstwy. Czynność powtórzcie jeszcze jeden raz i zawińcie ciasto w papier od ciasta francuskiego, włóżcie do woreczka foliowego i umieśćcie je w lodówce na 1- 2 godziny. W tym czasie ciasto sporo urośnie. W tym czasie przygotujcie farsz: do blendera włóżcie wszystkie składniki na farsz (11) (12)

zmiksujcie ja na drobne kawałeczki (13). Ciasto wyłóżcie z lodówki i rozwałkujcie je ponownie na grubość ok. 1 cm, przy pomocy radełka- pas ciasta potnijcie na trójkąty. Na każdym kawałku ciasta ułóżcie farsz (14). Boki trójkątów lekko rozciągnijcie, następnie zawińcie do środka i zrolujcie rogale (15).

Rogale ułóżcie na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, przykryjcie ręcznikiem i pozostawcie na 1/2 godziny. Potem wysmarujcie je rozkłóconym w mleku jajkiem (16). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 170 stopni. Rogale Marcińskie muszą się piec przez 30 minut. Przygotowanie lukru: do cukru pudru dodajcie sok z cytryny oraz gorącą wodę w takiej ilości, aby powstał gęsty lukier. W razie potrzeby dodajcie cukier. Posmarujcie rogale lukrem (17) i udekorujcie rozkruszonymi orzechami (18).  


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE