PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2018-05-08

Rolada biszkoptowa z Nutella

Rolada biszkoptowa z Nutella
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 min+chłodzenie
Ilość porcji Ilość porcji: forma 36x 36 cm
 
Przeczytaj również: Sos Holenderski

Oto prosty przepis na roladę biszkoptową. Jego stopnień skomplikowania jest żaden- roladę szybko się robi, a po upieczeniu biszkopt jest elastyczny i łatwo się go roluje. Wypiek nie wymaga użycia proszku do pieczenia.
Roladę przygotowałam z kremem składającym się z bardzo prostych składników: twaróg mielony na sernik oraz krem czekoladowy Nutella. Kremu dodałam ok 250 g, jednak możecie się kierować własnym smakiem i okiem. 
Gotową roladę oprószyłam cukrem pudrem i kakao. Użyłam improwizowaną dekorację z kawałków sznurków. Możecie użyć również papierowy szablon, wycinając w nim uprzednio na przykład kółka. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z mojej kuchni. 

•Składniki•

 
składniki na biszkopt
 
 
składniki na krem
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie biszkoptu: jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielcie od żółtek (1). Do białek dodajcie szczyptę soli i rozpocznijcie je ubijać. Kiedy masa już urośnie, rozpocznijcie dodawać cukier (2). Kontynuując ubijanie dodawajcie po kolei żółtka (3).

Teraz dodajcie olej (4). Zakończcie ubijanie i dodajcie aromat waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną przesianą przez sitko (5). Całość wymieszajcie łyżką. Przygotowanie biszkoptu powinno Wam zająć nie więcej niż 10 minut. Formę z wyposażenia piekarnika wysmarujcie masłem/ margaryną i połóżcie papier. Wylejcie ciasto na biszkopt. Pieczenie: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Biszkopt musi się piec ok. 15-17 minut lub do suchego patyczka. W tym czasie przygotujcie krem: do miski dodajcie twaróg na sernik oraz krem czekoladowy (6). Całość wymieszajcie do połączenia się składników  

Biszkopt wyjmijcie z formy ( z papierem) i zaczekajcie aż się schłodzi. Teraz na biszkopcie połóżcie drugi arkusz papieru do pieczenia i obróćcie biszkopt na drugą stronę. Oderwijcie papier do pieczenia. Biszkopt wysmarujcie przygotowanym kremem. Pozostawcie wolne marginesy na krawędziach, zrolujcie roladę i zawińcie ją w papier do pieczenia (7). Roladę włóżcie do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie roladę wypakujcie, odkrójcie końcówki i oprószcie roladę cukrem pudrem i kakao (8) (9). Gotowe.

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE